Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η NASA παρατηρεί το μοναδικό φαινόμενο του Άρη.

Το διαστημόπλοιο Maven της NASA ανακαλύπτει ασυνήθιστες αλλαγές στον Άρη καθώς ο ηλιακός άνεμος ξαφνικά «εξαφανίζεται». Η έρευνα προκαλεί έκπληξη.

Όχι μόνο η Γη, αλλά και οι υπόλοιποι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος επηρεάζονται από τη δραστηριότητα του ήλιου. Στέλνει συνεχώς μια ροή φορτισμένων σωματιδίων στο διάστημα, τον λεγόμενο «ηλιακό άνεμο». Επειδή ο ηλιακός άνεμος είναι σχεδόν πάντα εκεί, τα αποτελέσματά του στους πλανήτες γίνονται ορατά μόνο όταν μειώνεται απροσδόκητα. Αυτό ακριβώς συνέβη τον Δεκέμβριο του 2022, αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη από μια ερευνητική ομάδα της NASA.

Ο ανιχνευτής Maven της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και μελετά την ατμόσφαιρά του, ανακάλυψε ότι ο ηλιακός άνεμος στον κόκκινο πλανήτη «εξαφανίστηκε» απότομα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της NASA. Χωρίς την πίεση του ηλιακού ανέμου, η ατμόσφαιρα και η μαγνητόσφαιρα του Άρη επεκτάθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ξαφνικά ο ηλιακός άνεμος εξαφανίζεται στον Άρη

«Όταν είδαμε για πρώτη φορά τα δεδομένα και είδαμε πόσο δραματική ήταν η μείωση του ηλιακού ανέμου, ήταν δύσκολο να το πιστέψουμε», λέει ο Τζάσπερ Χαλέκας από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, επικεφαλής της μελέτης. «Σχηματίσαμε μια ομάδα εργασίας για να μελετήσουμε το γεγονός και διαπιστώσαμε ότι αυτή η περίοδος είναι πλούσια σε απίστευτες ιδέες», συνεχίζει ο επιστήμονας.

Ο ηλιακός άνεμος είναι συνήθως μια συνεχής παρουσία, ασκεί πίεση στην ατμόσφαιρα του Άρη και πιθανότατα έχει συμβάλει στο να χάσει ο κόκκινος πλανήτης μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας και του νερού του στο παρελθόν. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2022, ο ηλιακός άνεμος εξαφανίστηκε εντελώς για κάποιο χρονικό διάστημα λόγω ενός ειδικού γεγονότος. Σύμφωνα με τη NASA, αυτό συνέβη επειδή ένας γρήγορος ηλιακός άνεμος προσπέρασε έναν πιο αργό, συμπιέζοντας και τους δύο ανέμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα σπάνιο κενό εξαιρετικά χαμηλής πυκνότητας ηλιακού ανέμου που ανιχνεύθηκε από το Maven.

Ο ηλιακός άνεμος μειώνεται. Η ατμόσφαιρα του Άρη διαστέλλεται.

Η πυκνότητα του ηλιακού ανέμου έπεσε εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης και η πίεση στην ατμόσφαιρα του Άρη μειώθηκε ανάλογα. Αυτό της επέτρεψε να επεκταθεί σε περισσότερο από τρεις φορές το κανονικό της μέγεθος. 

Ως αποτέλεσμα, άλλα ασυνήθιστα φαινόμενα εμφανίστηκαν στον Άρη:

  • Η ιονόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη μετατοπίστηκε από μαγνητισμένη σε μη μαγνητισμένη κατάσταση,
  • Το στρώμα μεταξύ του ηλιακού ανέμου και της μαγνητόσφαιρας έγινε ασυνήθιστα ηλεκτρομαγνητικά ήσυχο.

Οι παρατηρήσεις του «Maven» είναι ανεκτίμητες για την επιστήμη: «Μπορούμε τώρα να δούμε πραγματικά πώς αντιδρά ο Άρης όταν αφαιρείται αποτελεσματικά ο ηλιακός άνεμος», λέει χαρούμενος ο Χαλέκας. «Αυτή είναι μια σπουδαία ακραία μελέτη για το πώς θα ήταν ο Άρης αν περιφερόταν γύρω από ένα λιγότερο «ανεμικό» αστέρι.» Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JGR Space Physics και παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: © imago/StockTrek Images

Σχετικές αναρτήσεις

Οι δορυφόροι της Κίνας, Tiandu-1 και 2 δοκιμάζουν σεληνιακές επικοινωνίες και τεχνολογία πλοήγησης.

e-enimerosi

Ταξιδεύοντας στην εκπαίδευση του μέλλοντος.

e-enimerosi

Ζωντανά η έκλειψη Ηλίου.

e-enimerosi