Διεθνή

ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν υποδομές των Χούθι στην Υεμένη.

Πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Την είδηση για τους βομβαρδισμούς μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα.

Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές σημειώνει το δίκτυο.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι… και στην συνέχεια τόνισε, «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή».

Ικανοποίηση από τον Μπάιντεν. Δεν θα διστάσει να διατάξει και άλλα κτυπήματα.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Θύμισε πως μαζί με άλλα κράτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν πρόσφατα «προειδοποίηση χωρίς περιστροφές» στους αντάρτες και ότι προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αξίωσε να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Χούθι. «Η μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία τους»

Ο ηγέτης των Χούθι Μοχάμεντ Αλ Μπουχαΐτι ανέφερε ότι «η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος»… «Η Αμερική και η Βρετανία έκαναν λάθος που ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Υεμένη επειδή δεν επωφελήθηκαν από τις προηγούμενες εμπειρίες τους», έγραψε στο X. Και συνέχισε, ο κόσμος είναι μάρτυρας ενός «μοναδικού πολέμου» στον οποίο μπορούν να εντοπιστούν ξεκάθαρα όσοι υποστηρίζουν το «σωστό και εκείνοι που έχουν άδικο». «Ο στόχος ενός από τα μέρη του είναι να σταματήσει τα εγκλήματα της γενοκτονίας στη Γάζα, που εκπροσωπείται από την Υεμένη, ενώ ο στόχος του άλλου μέρους είναι να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους δράστες του, που εκπροσωπούνται από την Αμερική και τη Βρετανία», είπε ο αλ Μπουχαΐτι.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.