Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ πραγματοποιείται στις 17 Φεβρουαρίου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, με στόχο την οριστικοποίηση του κειμένου του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) που θα υπογράψουν οι τρεις χώρες σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector Ισραήλ – Κύπρου και Κύπρου – Κρήτης, έργο που αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Εντός Απριλίου αναμένεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από όλα τα κράτη μέλη για χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 50% των επιλέξιμων δαπανών που θα υποβάλει ο κάθε φορέας υλοποίησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κάθε πλευρά έχει ήδη υποβάλει τα σχόλια της πάνω στο αρχικό κείμενο που απέστειλε το Ισραήλ στα αρμόδια Υπουργεία Κύπρου και Ελλάδας.
Στόχος του μνημονίου είναι να διαφανεί από τις κυβερνήσεις των τριών εμπλεκόμενων κρατών η πολιτική τους βούληση στο έργο, και επιπλέον να καταστεί και το Ισραήλ κοινωνός των διαδικασιών που προβλέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τα έργα κοινού ενδιαφέροντος.
Μέσα στο μνημόνιο ενσωματώνονται πρόνοιες του ευρωπαϊκού κανονισμού έτσι ώστε να αναλάβει και το Ισραήλ καθήκοντα και υποχρεώσεις που προκύπτουν για Ελλάδα και Κύπρο ως μέλη της ΕΕ.
Ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός κανονισμός διαθέτει πρόνοιες που αφορούν από την ταχεία αδειοδότηση του έργου χωρίς καθυστερήσεις μέχρι και το πως θα εξασφαλίζονται τα έσοδα μέσω των αποφάσεων των ρυθμιστικών αρχών.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για υπογραφή ανάλογου ΜoU μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για το έργο EuroAfrica Interconnector που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών εμπλεκόμενων χωρών, και ειδικότερα το κομμάτι του έργου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι πλευρές έχουν αποστείλει τα σχόλια τους επί του κειμένου του μνημονίου με βάση τα οποία έχουν ήδη γίνει τροποποιήσεις στο σχετικό κείμενο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καθοριστούν τηλεδιασκέψεις για οριστικοποίηση του MoU έτσι ώστε να προχωρήσει η υπογραφή του.
Αναφορικά με το έργο EuroAsia Interconnector, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “το έργο θεωρείται μεγάλης σημασίας και για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και για την εξαγωγική δυνατότητα του ηλεκτρισμού που δημιουργείται και θα μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για ΑΠΕ στην Κύπρο”.
Ανέφερε επίσης ότι το έργο είναι μεγάλης σημασίας και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η οποία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ ενεργειακά απομονωμένη.
«Γίνονται πολλές δράσεις σε διάφορες κατευθύνσεις και επαφές τόσο με την ΕΕ όσο και με το Ισραήλ και την Ελλάδα για να τροχοδρομηθεί η υλοποίηση του», υπογράμμισε.