Άρθρα Ρεπορτάζ

Μόναχο: Προσπάθεια παραπληροφόρησης (?) του κοινού για το σχολείο Αριστοτέλης.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Από το Σάββατο στις 9 του Δεκέμβρη όπου δημοσιεύσαμε το πρώτο μας ρεπορτάζ για το σχολείο ”Αριστοτέλης” στο Μόναχο έχουν περάσει σχεδόν 10 μέρες. Αυτές τις 10 μέρες το πρόβλημα που έχει προκύψει, έχει δημοσιοποιηθεί και από άλλες ειδησεογραφικές σελίδες, (5 μέρες μετά) και επίσης το θέμα έφτασε και μέσα στην ελληνική βουλή.

Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το τι ακριβώς συμβαίνει με τη σχολική μονάδα στο Μόναχο με βάση και τις ανταποκρίσεις που έκανα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση στην Ελλάδα*.

Το χρονικό του προβλήματος.

Το κτίριο φιλοξενεί δύο σχολεία και αυτά είναι το 4ο Δημοτικό και το 1ο Γυμνάσιο του Μονάχου όπου φιλοξενούν 210 και 175 παιδιά έκαστο και αν προσθέσουμε τα τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) του Σαββάτου, όπου αριθμούν 406 μαθητές, ο αριθμός φτάνει στο νούμερο των 791 μαθητών.

Το κτίριο που φιλοξενεί αυτά τα δύο σχολεία είναι 5.000 τετραγωνικών μέτρων και του οποίου η δεκαετής σύμβαση λήγει το 2025. Το Νοέμβριο η υπεύθυνη του συντονιστικού του Μονάχου, ενημέρωσε τους γονείς πως θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον ιδιοκτήτη την ανανέωση ή όχι του μισθώματος του κτιρίου. Επίσης ενημερώθηκαν πως ο ιδιοκτήτης αυξάνει το ενοικιαστήριο κατά 50% και με  καταλυτική ημερομηνία την 18η Δεκεμβρίου, σήμερα δηλαδή.

Η ελληνική πολιτεία μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν αντέδρασε και έτσι θορυβημένοι οι γονείς κινητοποιήθηκαν, θέλοντας να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα και να ενεργοποιήσουν την πολιτεία, έτσι ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι ίδιοι για το τι θα αποφασιστεί.

Οι ομογενείς του Μονάχου και τα Συμβούλια Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων αλλά και ο
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μονάχου & Περιχώρων, κεντρικά, την περασμένη Κυριακή στις 11 Δεκεμβρίου συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους και για το πώς θα μπορέσουν να αποτρέψουν το κλείσιμο του σχολείου, εφόσον δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, βλέποντας πως η ελληνική πολιτεία είναι σε απραγία.

Έτσι προχώρησαν στην συλλογή υπογραφών για να αποτρέψουν το κλείσιμο του σχολείου. Να διευκρινίσουμε, ότι ουδέποτε και εμείς μέσα από το ρεπορτάζ μας αλλά και από τις πληροφορίες που έχουμε από το Μόναχο, και από την εκεί ομογένεια, δεν αναφέραμε πως το σχολείο θα κλείσει στο τέλος της χρονιάς. Ο κόσμος είναι ανάστατος διότι σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, τότε θα κλείσει στις 31 Ιουλίου όπως προαναφέρουμε του 2025. Τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα, διότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη στέγαση των σχολείων στο Μόναχο. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Μονάχου λείπουν 35 κτίρια για σχολεία. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως σε περίπτωση που χαθεί το συγκεκριμένο κτίριο θα είναι πολύ δύσκολο να στεγαστούν οπουδήποτε αλλού αυτά τα σχολεία.

Μετά την απόφαση για τη συλλογή υπογραφών η οποία είναι ακόμα σε διαδικασία, την περασμένη Πέμπτη στις 14 Δεκεμβρίου, περί τους 500 ομογενείς πραγματοποίησαν μία συμβολική πορεία διαμαρτυρίας προς το Προξενείο του Μονάχου. Επίσης, ένας αριθμός 500 ανθρώπων σε μία καθημερινή μέρα στη Γερμανία δεν το λες και μια ”μικρή ομάδα”, τούτο λεχθέντος από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Ειδικής Αγωγής, κ. Γιάννη Κατσαρό στο ραδιόφωνο του Real fm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σήμερα 18 Δεκεμβρίου. Εν συνεχεία, υπήρξε μια εξαμελής επιτροπή η οποία είχε συζητήσεις με τον Πρόξενο του Μονάχου, τον κ. Βασίλη Γκουλούση, για το μέλλον του σχολείου. Η συζήτηση και η ενημέρωση από τον Πρόξενο έφερε προς ενημέρωση της επιτροπής την πληροφορία πως θα μεσολαβήσει για τη διαπραγμάτευση και ο ίδιος. Επίσης, υπήρξε η ενημέρωση από τον ιδιοκτήτη πως τυπικά δεν είναι η 18η Δεκεμβρίου καταληκτική ημερομηνία για την ανανέωση του συμβολαίου του κτιρίου. Οπότε, υπάρχει τελικά μία παράταση της διαπραγμάτευσης. Οι ομογενείς είναι ανάστατοι, γιατί και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πλέον μετά και από αυτή την εξέλιξη το ακριβές πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επόμενη μέρα του κτιρίου. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις που αναζητούν εναγωνίως το  συγκεκριμένο κτίριο για ιδία χρήση. Υπάρχει η ενημέρωση, επίσης, ότι πως έχει οριστεί δικηγόρος από την ελληνική πλευρά για να διαπραγματευτεί με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Η οικονομική κατάσταση.

Καταρχήν να ενημερώσουμε εδώ πως η χρηματοδότηση που συνεισφέρει το ελληνικό Δημόσιο για
τα 3 Δημοτικά και τα 2 Γυμνάσια στο Μόναχο, κατά βάση για λειτουργικά έξοδα (και είναι άλλο από
τη μισθοδοσία των καθηγητών), αντιστοιχεί περί τα 860.000 ευρώ ετησίως. Η βασική χρηματοδότηση, μεγάλος όγκος του κονδυλίου έρχεται από το Βαυαρικό κράτος. Πάμε να δώσουμε κάποιες λεπτομέρειες του θέματος.

Το Βαυαρικό κράτος χρηματοδοτεί τα ελληνικά σχολεία ως εγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία με τη μορφή επιδότησης ανά μαθητή, περίπου στα 1.964 ευρώ ετησίως, και επιπλέον κατ’ αποκοπή χρηματοδότηση, ανάλογα το είδος του σχολείου, τις ώρες διδασκαλίας και άλλες παραμέτρους, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε από το ρεπορτάζ. Με βάσει το άρθρο 31,32 του νόμου περί χρηματοδότησης σχολείων στην Βαυαρία, το κτίριο χρηματοδοτείται με πολύ υψηλό αντίτιμο και επίσης χρηματοδοτεί και κάθε μαθητή ανά χρόνο από το Βαυαρικό κράτος.

Οι φόβοι της ομογένειας για κακοδιαχείριση.

Έντονο είναι το παρασκήνιο τις τελευταίες μέρες σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στο Μόναχο, ο μεγάλος προβληματισμός των ομογενών έχει να κάνει με το ότι το Βαυαρικό κράτος χρηματοδοτεί όπως είπαμε παραπάνω το σχολικό κτίριο με τη μορφή επιδότησης, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές. Τα ακριβή ποσά για τα παρελθόντα έτη, πιθανόν να έχουμε τις όποιες απαντήσεις μέσα από το ρεπορτάζ τις επόμενες μέρες, αν όχι την επόμενη εβδομάδα. Αυτή η επιδότηση δίνεται στο υπουργείο εξωτερικών με αριθμό λογαριασμού το οποίο αφορά την σχολική μονάδα, οι ενστάσεις που έχει η ομογένεια έχει να κάνει με το γεγονός, αν από τον αριθμό του λογαριασμού του προξενείου του Μονάχου αυτά τα χρήματα διοχετεύονται απευθείας στην σχολική μονάδα. Διότι αν για οποιονδήποτε λόγο αυτά τα χρήματα μεταφέρονται στο ελληνικό Δημόσιο και εκεί ανακατανέμονται, εδώ έρχονται οι υποψίες για κακοδιαχείριση. Αυτό που ζητάν οι Έλληνες ομογενείς είναι πλήρη διαφάνεια με το τι ακριβώς γίνεται, δηλ., πόσα είναι τα χρήματα που παίρνουν από το Βαυαρικό κράτος, πόσα αποδίδονται στο σχολείο. Ποια είναι τα χρήματα που δίνει το ελληνικό δημόσιο για την μισθοδοσία των καθηγητών και κάποιων μικρών λοιπόν εξόδων; Όπως αναφέραμε παραπάνω, με αυτόν τον τρόπο θα λυθούν και οι όποιες απορίες στην διαχείριση των οικονομικών των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία γενικότερα.

Φόβοι για παραπληροφόρηση του κοινού, για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Μόναχο.

Δυστυχώς έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα η παραπληροφόρηση των Ελλήνων με τη διακίνηση κάποιων πληροφοριών πως κάποιοι Έλληνες από την ομογένεια του Μονάχου έχουν μεσολαβήσει ούτως ώστε ο ιδιοκτήτης να αυξήσει το κόστος του ενοικίου κάτι που έχει εξοργίσει τους ομογενείς. Αυτή η είδηση, και όπως οι ίδιοι διερωτώνται, είναι ποιος και πότε υποστήριξε τον ιδιοκτήτη? Δεν το δέχονται αυτό, ενώ οι ίδιοι ”πολεμούν” για να κρατηθεί η ελληνόγλωσση εκπαίδευση ζωντανή στο εξωτερικό να σπιλώνεται με αυτό τον τρόπο η ελληνική κοινότητα στο Μόναχο. Επίσης, όπως ήδη τονίζει στην σελίδα μας όσον αφορά για τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου ο πρόεδρος του Σύλλογου Γονέων και Κηδεμόνων του Μονάχου & Περιχώρων, Θωμάς Γκουδούλας: <<με βάση ποια επίσημη απόφαση των ελληνικών αρχών, η επιχορήγηση των Βαυαρών προς ιδιωτικό σχολείο (για αυτούς) έγιναν χρήματα του ελληνικού Δημοσίου; Από πότε η Βαυαρική επιχορήγηση είναι δημόσιο χρήμα στην Ελλάδα>>;

*Εδώ μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τις ανταποκρίσεις που έκανα για την σχολική μονάδα στο Μόναχο.

Κυριακή 10.12.2023 στον Realfm με τον Τέρενς Κουίκ.

Παρασκευή 15.12.2023 στο ράδιο 98.4 του Ηρακλείου με τον Γιώργο Σαχίνη.

Παρασκευή 15.12.2023 στην Βεργίνα τηλεόραση με την Χριστίνα Τσορμπά και τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

Με λουκέτο απειλείται και δεύτερο σχολείο στο Μόναχο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi