Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Ο ανιχνευτής Voyager 1 της NASA στο διαστρικό διάστημα δεν μπορεί να επικοινωνήσει λόγω σφάλματος

Αυτήν τη στιγμή, τα μόνα δεδομένα που στέλνει ο ανιχνευτής πίσω στη Γη είναι το δυαδικό gobbledygook.

Ο ανιχνευτής Voyager 1 της NASA δεν είναι προς το παρόν σε θέση να μεταδώσει επιστημονικά δεδομένα ή δεδομένα συστήματος πίσω στη Γη. Το 46χρονο διαστημόπλοιο είναι ικανό να λαμβάνει εντολές, αλλά φαίνεται ότι προέκυψε πρόβλημα με τους υπολογιστές του ανιχνευτή.

Το σύστημα δεδομένων πτήσης (FDS) του Voyager 1, το οποίο συλλέγει πληροφορίες μηχανικής και δεδομένα από τα επιστημονικά όργανα του διαστημικού σκάφους, δεν επικοινωνεί πλέον όπως αναμενόταν με τη μονάδα τηλεπικοινωνιών (TMU) του ανιχνευτή, σύμφωνα με μια ανάρτηση ιστολογίου της NASA στις 12 Δεκεμβρίου

Όταν λειτουργεί σωστά, το FDS συγκεντρώνει τις πληροφορίες του διαστημικού σκάφους σε ένα πακέτο δεδομένων, το οποίο στη συνέχεια μεταδίδεται πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας το TMU. Πρόσφατα, αυτό το πακέτο δεδομένων έχει «κολλήσει», ανέφερε η ανάρτηση ιστολογίου, «μεταδίδοντας ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μονάδων και μηδενικών». Η ομάδα μηχανικών του Voyager εντόπισε το πρόβλημα στο FDS, αλλά μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να βρεθεί λύση. 

Το Voyager 1 και το δίδυμο διαστημόπλοιό του Voyager 2, εκτοξεύτηκαν το 1977 και λειτουργούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία. Και οι δύο βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα, με ταχύτητα μεγαλύτερη από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. 

Βρίσκονται τόσο μακριά, στην πραγματικότητα, που χρειάζεται σχεδόν μια μέρα (22,5 ώρες) για να φτάσει μια μετάδοση στο διαστημόπλοιο και άλλη μια μέρα για να λάβει οποιουδήποτε είδους απάντηση. Μια απλή επικοινωνία με το Voyager 1 διαρκεί 45 ώρες. Έτσι, κάθε φορά που οι μηχανικοί της NASA είναι σε θέση να στείλουν μια επιδιόρθωση για το FDS του ανιχνευτή, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα για να μάθουν αν λειτουργεί. 

Και η λύση δεν θα είναι τόσο απλή όσο απλά να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε ξανά το σύστημα (το προσπάθησαν και δεν λειτούργησε). Η ηλικία και το υλικό του διαστημικού σκάφους αποτελούν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων. Οι τεχνικοί της NASA πρέπει να εργάζονται εντός του πλαισίου και της τεχνολογίας που είχαν στη διάθεσή τους οι προκάτοχοί τους τη δεκαετία του 1970, αναγκάζοντας μερικές φορές κάποιες δημιουργικές λύσεις λογισμικού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη δυσλειτουργία που αντιμετωπίζει το Voyager 1 τα τελευταία χρόνια. Ζητήματα με το σύστημα άρθρωσης και ελέγχου στάσης του καθετήρα (AACS) παρατηρήθηκαν τον Μάιο του 2022 και εξακολούθησαν να μεταδίδουν δεδομένα τηλεμετρίας για αρκετούς μήνες προτού βρεθεί λύση.

Μια άλλη ενημέρωση ήρθε τον Οκτώβριο του 2023, με μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα λογισμικού για να βοηθήσει στην τελική επίλυση αυτού του ζητήματος και επίσης να αποτρέψει τη συσσώρευση υπολειμμάτων στους προωθητές των ανιχνευτών. Αλλά αυτού του είδους οι ενημερώσεις δεν έρχονται γρήγορα. Το ιστολόγιο της NASA διευκρινίζει, «η εύρεση λύσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανιχνευτές απαιτεί συχνά τη συμβουλή πρωτότυπων, δεκαετιών εγγράφων γραμμένα από μηχανικούς που δεν είχαν προβλέψει τα ζητήματα που προκύπτουν σήμερα. Ως αποτέλεσμα, χρειάζεται χρόνος για να καταλάβει η ομάδα πώς νέα εντολή θα επηρεάσει τις λειτουργίες του διαστημικού σκάφους προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες συνέπειες».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: NASA, ESA και G. Bacon

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας