ΓερμανίαΔιασπορά

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους ομογενείς στο Μόναχο για τα ελληνικά σχολεία.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι με το σχολείο ”Αριστοτέλης” στο Μόναχο. Εκεί στεγάζεται το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Δυστυχώς αυτή η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τις σχολικές μονάδες.

Εκεί όπου λήγει το συμβόλαιο τις επόμενες μέρες και δεν έχει παρθεί απόφαση από το ελληνικό κράτος αν θα ανανεωθεί ή όχι η μίσθωση του κτιρίου. Ο ιδιοκτήτης αναμένει απάντηση τις επόμενες μέρες, αν δεν την λάβει τότε οι μαθητές την επόμενη χρονιά θα μείνουν χωρίς κτίριο. Περίπου 800 παιδιά θα μείνουν χωρίς σχολικό κτίριο. ΝΤΡΟΠΗ.

Το ”κακόγουστο” αστείο επαναλαμβάνεται σαν μοτίβο στην Βαυαρία. Ξεκίνησε το 2004 με το σχολείο στο Άουγκσμπουργκ και ακολούθησε το σχολείο στο Νταχάου το 2011. Για να φτάσουμε στο περασμένο καλοκαίρι και το κλείσιμο του σχολείου ”Πυθαγόρας”.

Η σχολική μονάδα που φιλοξενεί δύο σχολεία, το 4ο δημοτικό με 210 παιδιά και το 1ο Γυμνάσιο με 175 παιδιά, όπου αν συνυπολογίσουμε και τους μαθητές του Σαββάτου στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) με 406 μαθητές, τότε ξεπερνάμε τους 500 μαθητές και φτάνουμε κοντά στους 800. Στο Μόναχο υπάρχει ένα Λύκειο, δύο Γυμνάσια και 3 πλέον Δημοτικά (μετά το κλείσιμο του Πυθαγόρα).

Γονείς και μαθητές έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις, και έτσι την Κυριακή στην γενική συνέλευση των Γονέων και κηδεμόνων, αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών για να μην κλείσει η σχολική μονάδα. Επίσης αύριο Πέμπτη 14.02.2023 από τις 14:30 μέχρι και τις 17:30 οι ομογενείς θα βρίσκονται έξω από το προξενείο του Μονάχου για να διαμαρτυρηθούν συμβολικά για να μην κλείσουν τα σχολεία.

Αν υπολογίσουμε και τα 100 παιδιά του ”Πυθαγόρα” το οποίο έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι, τότε αντιλαμβάνεστε ότι κινδυνεύουν να μείνουν γύρω στα 1.000 παιδιά έξω από την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Πιο κράτος το κάνει αυτό ?

Να τονίσουμε αυτό που ορίζεται στο άρθρο 108 του Ελληνικού Συντάγματος:

«Το Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Επίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια.

**2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού».

Το μήνυμα των μαθητών συγκινεί:

”Μην κλείνετε τα σχολεία μας!!!”

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η φωνή του Μπελέρη στον Απόδημο παλμό.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi