Γερμανία

Ο Σόλτς βλέπει πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό.

Οι συνομιλίες για την δημοσιονομική κρίση θα πρέπει να εισέλθουν στον «αποφασιστικό γύρο» το βράδυ της Κυριακής. Αλλά οι Σόλτς, Λίντνερ και Χάμπεκ ανέβαλαν τον γύρο. Τη Δευτέρα, ο Καγκελάριος ήταν ωστόσο «σίγουρος» ότι ένα αποτέλεσμα θα μπορούσε να παρουσιαστεί σύντομα.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, οι ηγέτες του συνασπισμού έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις τους για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024. Ο καγκελάριος είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο που μπορείτε να είστε πολύ σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε σύντομα για το αποτέλεσμα». Είναι η κατάρτιση προϋπολογισμού σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον προϋπολογισμό.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπύχνερ πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του Καγκελαρίου, «πολλά ερωτήματα διευκρινίστηκαν» στις εμπιστευτικές συζητήσεις ανώτατου επιπέδου. Όσον αφορά την προοπτική μιας έγκαιρης συμφωνίας, ο Μπύχνερ είπε: «Οποιαδήποτε αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη».

Σε μια συνέντευξη στο ZDF σήμερα το πρωί, η επικεφαλής του SPD Σασκιά Εσκέν ήταν «εξαιρετικά σίγουρη» ότι η διαφωνία για τον προϋπολογισμό στον συνασπισμό θα επέλθει αυτή την εβδομάδα. «Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε ο ηγέτης του SPD στο ZDF «Morgenmagazin». “Κάτι θα συμβεί τώρα και έχουμε τη βάση για να συνεχίσουμε να κυβερνάμε.” Ο αρχηγός του SPD έκανε τα ακόλουθα σχόλια μετά από έναν ακόμη κορυφαίο γύρο του συνασπισμού για τον προϋπολογισμό του 2024.

Η Έσκεν τόνισε ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο «σε καμία περίπτωση δεν ασχολήθηκε με το κράτος πρόνοιας» στην απόφασή του. Αντίθετα, επρόκειτο για τον εξαιρετικό κανόνα του φρένου χρέους. Ο συνασπισμός πρέπει τώρα να βρει «άλλα μέσα» για να χρηματοδοτήσει καθήκοντα όπως η υποστήριξη της Ουκρανίας και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα στη διάσκεψη του κόμματος του SPD το Σαββατοκύριακο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων.

Ο εταίρος του συνασπισμού FDP ήταν πιο επιφυλακτικός. Ο Γενικός Γραμματέας τουΣαράι δεν ήθελε να δεσμευτεί σε ένα χρονικό πλαίσιο: «Κατά την άποψή μου, η πληρότητα είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε χρονική συνιστώσα», είπε μετά από μια συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο Βερολίνο.

Dürr κατά των αυξήσεων φόρων

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Christian Dürr, μίλησε για άλλη μια φορά κατά των αυξήσεων φόρων για την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης. «Απαγορεύονται οι αυξήσεις φόρων σε μια χώρα με τους υψηλότερους φόρους», είπε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ZDF «Berlin Direkt». Όποιος μιλάει ότι θέλει να φορολογήσει βαρύτερα τους «υπερπλούσιους» στη Γερμανία, συνήθως μιλά για μεσαίου μεγέθους οικογενειακούς επιχειρηματίες. «Αυτό σημαίνει ότι δεν φορολογείτε τίποτα άλλο εκτός από τις θέσεις εργασίας εδώ», είπε.

Ο Dürr τάχθηκε υπέρ της μη εγκατάλειψης της πορείας εξυγίανσης κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού. «Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα ανέλθει σε περίπου 450 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι σε περιόδους πριν από τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός όγκος έχει πράγματι αυξηθεί», είπε. Τώρα μπορείτε να “πάρετε το χρόνο σας” και να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε έναν σταθερό προϋπολογισμό. «Η αλληλεγγύη πρέπει να ισχύει τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουν τα ομοσπονδιακά κράτη τώρα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδίδει τώρα».

Ο Dürr εξήγησε ότι δεν σκεφτόταν πολύ τις κόκκινες γραμμές και ότι δεν καταλάβαινε τον καγκελάριο Σόλτς να τις χαράξει όταν επρόκειτο για κοινωνικές δαπάνες. Δεν πρόκειται για την κατάρριψη του κράτους πρόνοιας, αλλά μάλλον για το πώς θα έρθουν περισσότεροι άνθρωποι στη δουλειά: “Και δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία σε αυτόν τον συνασπισμό.” Ο Scholz είχε τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις με το SPD του κράτος πρόνοιας στη Γερμανία.

Ο συνασπισμός των φαναριών αγωνίζεται να καλύψει μια τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και να επιτρέψει επενδύσεις στην προστασία του κλίματος και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα επέτρεπε την αύξηση του δανεισμού.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από welt.

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.