Ειδήσεις και Νέα

Οι δύο ουσίες που εντοπίστηκαν στην Τζωρτζίνα.

Σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια. Η μητέρα των παιδιών, Ρούλα Πισπιρίγκου κρατείται από την Τετάρτη στην ΓΑΔΑ με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ereportaz.gr στον οργανισμό της Τζωρτζίνας εντοπίστηκαν κι άλλες ουσίες, εκτός από την κεταμίνη. Συγκεκριμένα, από τον τοξικολογικό έλεγχο που έγινε, φαίνεται να έχουν βρεθεί λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας οι συγκεκριμένες ουσίες εξετάζονται πλέον και εκείνες καθώς σε αντίθεση με την κεταμίνη γι’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος. Σημειώνεται πάντως ότι οι δύο συγκεκριμένες ουσίες περιλαμβάνονται στο πόρισμα του καθηγητή Νικόλα Ράικου, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που έκανε την ποσοτική εκτίμηση της κεταμίνης.

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πάτρα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε να κάνουμε κακό στον Μάνο Δασκαλάκη.

Το ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι σε ποια φάση της νοσηλείας και για ποιον λόγο χορηγήθηκαν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, καθώς και από ποιον δόθηκαν, από τη στιγμή που -όπως τουλάχιστον προκύπτει από το ημερήσιο φύλλο φαρμάκων- δεν αποδεικνύεται η χορήγησή τους από το προσωπικό του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν νέα ευρήματα και σύμφωνα με ιατροδικαστικές πηγές ίσως ανιχνευθούν κι άλλες ουσίες –  μία ή δύο – εκτός από την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Αυτά τα νέα ευρήματα είναι υπό εξέταση.

Επίσης, τις επόμενες δέκα μέρες αναμένεται και το πόρισμα για τη Μαλένα από την άτυπη επιτροπή που εξετάζει την αιτία θανάτου των τριών παιδιών υπό τον ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη.

Tο ημερήσιο δελτίο με τα φάρμακα που λάμβανε η Τζωρτζίνα μέχρι και την κατάληξη της 

Κοινά ευρήματα σε Τζωρτζίνα και Μαλένα

Υπενθυμίζεται ότι η Αγγελική Νικολούλη ρώτησε στην εκπομπή της την καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, εάν γίνεται επανέλεγχος στα δείγματα για πρόσθετη ουσία.

“Γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πολλές φορές τα ευρήματα που έχουμε μας δίνουν πάτημα και για δεύτερη και τρίτη ανάλυση και γ’ αυτό είχαμε πει ότι μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο. Υπάρχει κάποια τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών»,  είπε στο “Φως στο Τούνελ” η καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Χρυσάνθη Σαρδέλη.

“Πιθανότατα να έρθουν στο φως κι άλλα ευρήματα. Η εξέταση δεν έχει ολοκληρωθεί” είπε από την πλευρά της η Ελένη Ζαγγελίδου, προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης

Η Αγγελική Νικολούλη ανέφερε ότι αυτό, αν ισχύει, δείχνει ότι μπορεί να έχει γίνει και άλλη προσπάθεια απέναντι στην Τζωρτζίνα. Επίσης, η κ. Ζαγγελίδου είπε πως υπάρχουν κοινά ευρήματα στην Μαλένα και την Τζωρτζίνα. Σημειώνεται ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας έγιναν στο ίδιο εργαστήριο με αυτές της Τζωρτζίνας.

Τι λένε οι ειδικοί για την λιδοκαΐνη και πριλοκαΐνη

Ο κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι», καθώς στον οργανισμό της Τζωρτζίνας βρέθηκαν εκτός από κεταμίνη, λιδοκαϊνη και πριλοκαΐνη.

«Και οι δύο ουσίες ανήκουν στην κατηγορία των αναισθητικών φαρμάκων και μάλιστα στην κατηγορία των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία. Δεν είναι φάρμακα που τα χρησιμοποιούμε με ενδοφλέβια χρήση για γενική αναισθησία, αντίθετα σε ενδοφλέβια χρήση χρησιμοποιείται η ξυλοκαΐνη ή λιδοκαΐνη κυρίως στις καρδιολογικές εφαρμογές για την ανάταξη καρδιακών αρρυθμιών. Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τοπική αναισθησία», ανέφερε αρχικά.

«Εάν η κεταμίνη δοθεί σε μικρές δόσεις μπορεί να προκαλεσει από μικρές γαστρεντερικές λειτουργίες έως και τον λήθαργο. Ανάλογα με την οδο που έχει χορηγηθεί έχει μικρό χρόνο δράσης. Εάν χορηγηθεί ενδοφλέβια, τότε η δράση της είναι στο 1 με 2 λεπτά, ενδομυικά ο χρόνος είναι 5 με 10 λεπτά ενώ εάν το λάβει κανείς απ΄το στόμα οι εκδηλώσεις ξεκινούν σε 30 λεπτά», συμπλήρωσε.

Είναι ένα καθαρά νοσοκομειακό φάρμακο, πρέπει να το προμηθευτεί από φαρμακαποθήκες και έπειτα από μία ειδική διαδικασία. Πρέπει να δώσει ένας αναισθησιολόγος ή κτηνίατρος συνταγή για να πάει κάποιος να το αγοράσει. Από έναν κοινό γιατρό δεν μπορεί να συνταγογραφηθεί. Η χρήση της κεταμίνης ξεκίνησε από τον πόλεμο του Βιετνάμ», επεσήμανε ο κ. Σπαντιδέας.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi