Πολιτική

Οι ταύροι στην αγορά πετρελαίου: Ποιοι βλέπουν την τιμή στα 150 δολάρια.

Ανησυχία για περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων προκαλούν οι προβλέψεις, ολοένα και περισσοτέρων αναλυτών, που εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευτεί πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι και μπορεί να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών στα 150 δολάρια.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην κρίση της Ουκρανίας με την Ρωσία, αναμένοντας τις κινήσεις της Μόσχας.

Η JPMorgan εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 δολάρια το βαρέλι εάν οι εξαγωγές αργού της Ρωσίας εκτροχιαστούν από την ένταση με την Ουκρανία.

Η πρόβλεψη υπογραμμίζει πώς μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε ευρείας κλίμακας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα γίνουν αισθητές στους κουρασμένους από τον πληθωρισμό καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

«Οποιεσδήποτε διαταραχές στις ροές πετρελαίου από τη Ρωσία σε ένα πλαίσιο χαμηλής πλεονάζουσας χωρητικότητας σε άλλες περιοχές θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια», έγραψε η Νατάσα Κανέβα, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της JPMorgan.

Η JPMorgan προειδοποίησε ότι εάν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειωθούν στο μισό, οι τιμές του πετρελαίου Brent πιθανότατα θα ανέλθουν στα 150 δολάρια το βαρέλι. Το υψηλό όλων των εποχών για τις τιμές του πετρελαίου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2008, όταν το Brent εκτινάχθηκε σε ρεκόρ στα 147,50 δολάρια το βαρέλι.

Η JP Morgan δεν είναι η μόνη.

Ο βετεράνος στρατηγικός αναλυτής Ντέιβιντ Ρος είπε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι αν υπήρχε εισβολή στην Ουκρανία και επρόκειτο να επιβληθούν κυρώσεις (…) σίγουρα θα βλέπαμε τις τιμές του πετρελαίου στα 120 δολάρια [το βαρέλι]», δήλωσε η Ρος στο CNBC.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi