Ιατρική Βιολογία

Πλάσμα 500 εκατομμυρίων ετών με πολλή παράξενη δυνατότητα θα μπορούσε να είναι «ο χαμένος σύνδεσμος» του αρθρόποδου

Ένα ζώο σαν γαρίδα που ζούσε στον ωκεανό πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έβλεπε μέσα στο νερό με πέντε μάτια τοποθετημένα πάνω σε μίσχους. Αλλά αυτό δεν ήταν το πιο περίεργο πράγμα, ανακάλυψαν πρόσφατα οι ερευνητές.

Αυτοί οι μίσχοι στήριξαν σύνθετα μάτια, τοποθετημένα σε ημικυκλική ασπίδα με ασφάλεια το μικροσκοπικό θαλάσσιο θηρίο είχε επίσης ένα αρθρωτό άνω σώμα, 15 αρθρώσεις και άκρα με άκρη της σπονδυλικής στήλης, και μεγάλους, “βραχίονες” προς τα πάνω που κάμπτονταν προς τα πάνω, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για να σφίγγουν το θήραμα. 

Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι γνωστά ξεχωριστά από τα απολιθώματα άλλων αρχαίων αρθρόποδων, την ασπόνδυλη ομάδα με εξωσκελετούς, κατακερματισμένα σώματα και αρθρωτά πόδια. Αλλά αυτό το πλάσμα oddball είναι επίσης μια χίμαιρα που διαθέτει χαρακτηριστικά από πολλά ζώα.

Κατά την περίοδο της Καμπρίας (543 εκατομμύρια έως 490 εκατομμύρια χρόνια πριν), τα αρθρόποδα εμφανίστηκαν ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες ζώων στη Γη. Αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 80% όλων των ειδών που ζουν σήμερα. Τα απολιθώματα Arthropod δείχνουν ότι η ποικιλομορφία τους αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της Καμπρίας. Αλλά η πλήρης ιστορία της πρώιμης εξέλιξης της ομάδας είναι ατελής και η ανακάλυψη αυτού του πρόσφατα περιγραφέντος είδους το οποίο θα είχε μήκος περίπου 7 εκατοστά όταν ζούσε θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη ορισμένων κρίσιμων κενών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν έξι απολιθώματα από τον σχηματισμό Yu’anshan στη νότια Κίνα, όπου τα υπολήμματα απολιθωμάτων χρονολογούνται στις αρχές του Καμπριανού, περίπου 518 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ονόμασαν το παράξενο πλάσμα Kylinxia zhangia – “kylin” είναι το όνομα μιας χίμαιρας από την κινεζική μυθολογία. “xia” είναι η κινεζική λέξη για γαρίδες που μοιάζουν με αρθρόποδα. και “zhangia” είναι ένα νεύμα στον Yehui Zhang, συνεισφέροντας ενός από τα δείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα απολιθώματα ήταν σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτοντας ότι δύο από τα μάτια στο μπροστινό μέρος του σμήνους των μίσχων όπου ήταν διπλάσιο από τα υπόλοιπα. Εκτός από τα μάτια, διατηρήθηκαν στα απολιθώματα μαλακοί ιστοί όπως το διατροφικό κανάλι, οι πεπτικοί αδένες, ο νευρικός ιστός και ο κοιλιακός κορμός, και ακόμη και τα αποβληθέντα έντερα.

“Τα   απολιθώματα Kylinxia παρουσιάζουν εξαιρετικές ανατομικές δομές”, δήλωσε ο συνσυγγραφέας της μελέτης, Fangchen Zhao, καθηγητής στο Ινστιτούτο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Ναντζίνγκ στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Ναντζίνγκ της Κίνας. “Για παράδειγμα, ο νευρικός ιστός, μάτια και πεπτικό σύστημα αυτά είναι τα μαλακά μέρη του σώματος που συνήθως δεν μπορούμε να δούμε σε συμβατικά απολιθώματα”, δήλωσε ο Zhao.

Απολιθωμένο “ο σύνδεσμος που λείπει”

Το χιμαιρικό σύμπλεγμα χαρακτηριστικών της Kylinxia από μερικά από τα πρώτα γνωστά αρθρόποδα είναι αυτό που πραγματικά τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων. Το σύμπλεγμα των πέντε βλεφαρίδων βρίσκεται επίσης στο προγονικό αρθρόποδο Opabinia, ενώ οι αρπίδες του στο μπροστινό μέρος του σώματός τους μοιάζουν με εκείνες του Anomalocaris, ενός θαλάσσιου αρθρόποδου Cambria μήκους 3 ποδιών, γνωστό ως « ο πρώτος θηρευτής κορυφής στον κόσμο ” 

Αν και το Anomalocaris θεωρείται προγονικό αρθρόποδο, φαίνεται πολύ διαφορετικό από τα αληθινά αρθρόποδα που εξελίχθηκαν αργότερα στο οικογενειακό δέντρο και το εύρος χαρακτηριστικών της Kylinxia υπαινίχθηκε σε εξελικτικές συνδέσεις που προηγουμένως έλειπαν. 

Αφού εξέτασαν όλα τα χαρακτηριστικά της Kylinxia και συνέκριναν σχεδόν 300 άλλα αρθρόποδα σε περισσότερες από 80 ταξινομικές ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Kylinxia επέλυσε εξελικτικές σχέσεις μεταξύ αρκετών προγονικών γενεών για την ομάδα αρθροπόδων Deuteropoda, η οποία περιελάμβανε το Anomalocaris και τις σύγχρονες γενεαλογίες.

Τα διευρυμένα πρόσθια άκρα της Kylinxia – το χαρακτηριστικό που μοιράστηκε με το Anomalocaris – μπορεί επίσης να ήταν πρόδρομοι δομών που εξελίχθηκαν σε μεταγενέστερα αρθρόποδα. Αυτές οι δομές περιλαμβάνουν τα στοματικά μέρη στα αρθρόποδα Chelicerata όπως τους σκορπιούς και τις αράχνες και τις αισθητηριακές κεραίες όπως αυτές που βρίσκονται στα αρθρόποδα Mandibulata, την ομάδα που περιλαμβάνει έντομα, καρκινοειδή και χιλιοστόποδα. 

“Η κυλινδρία  αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο μεταβατικό απολιθωμένο που προβλέπεται από την εξελικτική θεωρία του Ντάργουιν “, ανέφερε στη δήλωση ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Χαν Ζενγκ, επίκουρος καθηγητής του NIPG.

«Γεφυρώνει το εξελικτικό χάσμα από τον  Anomalocaris  στα αληθινά αρθρόποδα και σχηματίζει έναν βασικό« ελλείποντα σύνδεσμο »στην προέλευση των αρθρόποδων, συμβάλλοντας σε ισχυρά απολιθωμένα στοιχεία για την εξελικτική θεωρία της ζωής», δήλωσε ο Zeng.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο στο περιοδικό Nature.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία

e-enimerosi

Ο Τ. Ρεξ ήταν τόσο έξυπνος όσο ένας κροκόδειλος

e-enimerosi

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi