Ειδήσεις και Νέα

Ποιος διαβάζει βιβλία στην Ελλάδα;

Μερικά αποτελέσματα είναι αναμενόμενα∙ μερικά θα σας εκπλήξουν. Σημειώνουμε τα πιο σημαντικά, μαζί με ορισμένα σχόλια:
Ο πληθυσμός τριχοτομείται σε μη αναγνώστες (35%), μη εντατικούς αναγνώστες (34%) και εντατικούς αναγνώστες (31%). Δηλαδή, το 34% των Ελλήνων διάβασαν 1 έως 4 βιβλία τον τελευταίο χρόνο. Και το 31% διάβασε από 5 και πάνω. Αναμφίβολα, ενθαρρυντικά νούμερα και βλέπουμε πρόοδο!
Πώς γίνεται κάποιος εντατικός αναγνώστης;
Όχι, δεν έρχεται επιφοίτηση από το σύμπαν. Βοηθούν: η γνώση ξένων γλωσσών, το πλήθος των βιβλίων που υπάρχουν στο νοικοκυριό, το εκπαιδευτικό επίπεδο, ο βαθμός ανάγνωσης άλλων εντύπων και η κοινωνική τάξη (περισσότερα για αυτό μετά).
Οι γυναίκες διαβάζουν περισσότερο από τους άντρες.
Οι νέες γενιές διαβάζουν περισσότερο από τους μπούμερς. Σόρυ, όσοι πιστεύετε ότι παλιά εμείς διαβάζαμε και σήμερα η νεολαία είναι αποβλακωμένη όλη μέρα με ένα κινητό στο χέρι, χάσατε.
Ποιοι δεν διαβάζουν;
Όσοι βλέπουν πολλές σειρές ή ακούνε πολύ ραδιόφωνο ή πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία ή βλέπουν πολλή τηλεόραση. Αντίθετα: Όσοι χρησιμοποιούν συχνά social media, είναι και πιο εντατικοί αναγνώστες. (Συμπίπτει φυσικά με τις μικρότερες ηλικίες αυτό.)
80% των βιβλίων που διαβάστηκαν ήταν έντυπα.
Αυτό το νούμερο δεν αντιστοιχεί στα μεγέθη της αγοράς του βιβλίου (οι πωλήσεις των έντυπων στην Ελλάδα είναι στο 99%). Ίσως η έρευνα δείχνει ότι αρκετοί προμηθεύονται ebooks από άλλες πηγές, εκτός ελληνικών eshops εκδοτικών.
Τουλάχιστον 1 στους 4 αναγνώστες δηλώνουν ότι είναι πιθανό να διαβάσουν ebooks.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχει θέληση από τους αναγνώστες, όμως, εδώ μπαίνει εμπόδιο το τεχνικό κόμματι και το κομμάτι της διανομής / προσβασιμότητας (με αποτέλεσμα η αγορά των ebooks να είναι στο 1%).
Οι αναγνώστες είναι πρόθυμοι να ακούσουν και audiobooks, ειδικά σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά είναι ακόμα στην αρχή (κυρίως μέσω προσπαθειών από BookVoice και JukeBooks), αλλά υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη νέα χρονιά.
Ο ελληνικός λαός διαβάζει:
1. Ελληνική λογοτεχνία 60% (ακόμα μια απόδειξη της ανωτερότητας του ελληνικού πολιτισμού)
2. Ξένη λογοτεχνία 47%
3. Ιστορία 40%
4. Αστυνομικά 39%
5. Ψυχολογία 34%
6. Κοινωνικές επιστήμες 25%
7. Αυτοβελτίωση 23%
8. Ευ ζην 22%
9. Θρησκεία 20%
Σημαντικός παράγοντας διάδοσης ενός βιβλίου είναι το από στόμα σε στόμα, χωρίς να παύει η ανάγκη να το πιάσει ο αναγνώστης στα χέρια του μέσα στο βιβλιοπωλείο. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης το διαδίκτυο (sites, social media), ιδιαίτερα για τους νέους αναγνώστες.
Τι θα έκανε τους ερωτώμενους να διαβάζουν περισσότερο;
Η συχνότερη απάντηση είναι να είχαν περισσότερο χρόνο, με μεγάλη διαφορά. Μην ξεχνάς: Βρες παντού χρόνο για διάβασμα!
Από πού αγοράζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βιβλία;
1. Ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία 53%
2. Αλυσίδες βιβλιοπωλείων 40%
3. Sites αλυσίδων 32%
4. Μπαζάρ / Εκθέσεις 19%
5. Άλλα sites 16%
6. Sites εκδοτικών 16%
7. Σούπερ Μάρκετ 11%
Ένα από τα επιστημονικά συμπεράσματα της έρευνας, το παραθέτουμε αυτούσιο, γιατί είναι σημαντικό:
Εικόνα
Η εξέλιξη:
  • Το 2010 το 43% είχε διαβάσει κατά το τελευταίο έτος ένα βιβλίο.
  • Το 2021, το 65% δήλωσε ότι διάβασε ένα βιβλίο κατά το τελευταίο έτος.

Η άνοδος στην αναγνωστική ένταση παρατηρείται και στο μέσο πλήθος βιβλίων που διάβασαν οι αναγνώστες: από 5,8 το 2010 σε 8,1 το 2021.

Δηλαδή: Ο κόσμος στην Ελλάδα σήμερα διαβάζει. Περισσότερο. Από ποτέ. Δεν έχουμε γίνει Ολλανδία, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.
Πώς, όμως, θα κάνουμε τον κόσμο καλύτερο; Η συνήθεια του να διαβάζεις δεν είναι απλά κάτι ωραίο, αλλά είναι μια δεξιότητα, ένα σημαντικό εφόδιο για τη ζωή. Το «Μάθε παιδί μου γράμματα», πρέπει να γίνει «Μάθε παιδί μου να διαβάζεις εξωσχολικά».
Την έρευνα υποστήριξε ο ΟΣΔΕΛ και έχει γίνει με την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή του ΕΚΠΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου. Αναλυτικά:  
Από τη σελίδα 72 υπάρχουν τα συμπεράσματα και αν ασχολείστε με τον χώρο αξίζει να τα διαβάσετε ΠΟΛΥ προσεκτικά.
ΥΓ: Το να ανήκεις στον κόσμο του βιβλίου δεν είναι αριστοκρατικό προνόμιο που πρέπει να περιφρουρηθεί. Είναι ένα αγαθό στο οποίο πρέπει υπάρχει καθολική πρόσβαση. Και για να έρθει ο κάθε μη-αναγνώστης στον φανταστικό μας κόσμο, πρέπει να μιλήσουμε στη γλώσσα Του και όχι Μας.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, οι εκδόσεις Εντύποις και το βιβλιοχαρτοπωλείο PsalidiXarti.gr σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου “Ο Πειρατής στην Στέγη”.

e-enimerosi

Σπάσιμο αναχώματος στον Κοσκινά Καρδίτσας.

e-enimerosi

΄΄Μια νύχτα στο Μουσείο΄΄.

e-enimerosi