Ιστορία Πολιτισμός

Πρέβεζα: Επιχείρηση «Προστασία αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης»

Με μια επιχείρηση που προκαλεί δέος προσπαθούν να προστατέψουν τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα, καθώς στις εργασίες βραχοπροστασίας συνέβαλε και ένα ελικόπτερο. Μέλη της εταιρίας που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο στην κυριολεξία δένουν το βουνό με… συρματόσχοινα για να προστατέψουν το χώρο από την πτώση βράχων.

Μέχρι και ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε για να υλοποιηθεί το έργο βραχοπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Κασσώπης.

Τις εργασίες έχει αναλάβει η εταιρεία upworks και το βίντεο που αποτυπώνει ένα μέρος αυτών είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Οι εργασίες  ξεκίνησαν με την τοπική αφαίρεση της δασοκάλυψης,  συνεχίστηκαν με την διάτρηση και ενεμάτωση οπών για τα αγκύρια και τις αντηρίδες των φραχτών  και ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση των ορθοστατών των βραχοπαγίδων μετά από την άψογη συνεργασία της UPWORKS  με τους Ιταλούς πιλότους της ROTORS.

Οι πολυετείς εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ανέδειξαν την αρχαία Κασσώπη και δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κατανοήσει τη λειτουργία της, τη χωροθέτηση, τον τρόπο που ήταν κτισμένη η πόλη, αλλά και το πιο επιβλητικό οικοδόμημά της που ήταν το Θέατρο.

Πρέβεζα: Επιχείρηση «Προστασία αρχαιολογικού χώρου Κασσώπης»

Η Κασσώπη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ζάλογγο. Αποτέλεσε πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. (340 π.Χ), σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων, την εύφορη πεδιάδα που απλωνόταν νοτιότερα.

Η μεγάλη ακμή της πόλης σημειώνεται τον 3ο αι. π.Χ., όταν κτίζονται τα μεγάλα δημόσια κτήρια και ανοικοδομούνται πολλά σπίτια. Η πόλη είχε δικό της νομισματοκοπείο.

Σήμερα γίνονται εργασίες ανάδειξης και το αρχαίο της θέατρο αποτελεί ένα από τα πέντε που απαρτίζουν την Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Αναγνώστης Πετιμεζάς και η μάχη του Βασιλικού Κορινθίας όπου και έπεσε γενναία μαζί με τον 17 χρονο γιό του Σωτηράκη Πετιμεζά.

Δημήτρης Λίτσας

Τζόνσον: Αν επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το Βρετανικό Μουσείο θα απογυμνωθεί.

e-enimerosi

Η μάχη του Λεβιδίου.

Δημήτρης Λίτσας