Άρθρα Ρεπορτάζ

Σημαντικές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού στην Αθήνα σήμερα τρίτη19 Σεπτεμβρίου.

Συναντήσεις οι οποίες και αφορούν θέματα της διασποράς όπως, την παιδεία την εκπαίδευση αλλά και τον πολιτισμό.

Η αποστολή του Ιδρύματος την Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Κώτσηρα για θέματα τα οποία αφορούν την διασπορά και νωρίς το πρωί θα υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση στην Ευρώπη, όπου το τελευταίο διάστημα αναδεικνύονται προβλήματα με τα ελληνικά σχολεία και ειδικότερα στην Γερμανία.

Με τις πρώτες επαφές σε υψηλό επίπεδο το νεοσυσταθέν ίδρυμα μετά και την επίσημη παρουσίαση του την οποία πραγματοποίησε μαζί με τον αγιασμό την Παρασκευή στις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, ευελπιστεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συναντήσεις μέσω των οποίων θέλει να εκφράσει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην διασπορά της Ευρώπης. Με θέματα τα οποία θα μπορούν να επιλυθούν αλλά και να αναδείξουν τον ελληνισμό της διασποράς και επίσης την αμέριστη και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ του Ελληνισμού του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Μερικές από τις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει στο μέλλον και ήδη είναι σε πλάνο σχεδίασης, όπως ανακοίνωσε και στην ομιλία του κατά την παρουσίαση προς το κοινό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού ο πρόεδρος του και πρόεδρος ελληνικής κοινότητας Βελγίου, κ. Φίλιππος Κοτσαρίδης. Ανέφερε πως θα διοργανώσουν τους επόμενους μήνες μία ημερίδα με σκοπό την επιστροφή στην Ελλάδα αρχαίων αντικειμένων, χειρογράφων, αρχέτυπα και περγαμηνές του 6ου αιώνα μ.Χ τα οποία και κρατούνται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, τα οποία προσδοκούν με κινήσεις που θα κάνει το ίδρυμα, να επιστραφούν στην Ελλάδα, επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά την ομιλία του στην σχέση των αποδήμων με την μητέρα Ελλάδα με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι.

Με την επίσης πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία θα πραγματοποιηθεί την 15η του Οκτώβρη στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, σε μια εκδήλωση όπου θα έχει θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα και συζήτηση στρογγυλής Τραπέζης έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή στο γενέθλιο χώρο τους. Μία συμβολική εκδήλωση στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης καθώς το 2006 ήταν το πανεπιστήμιο εκείνο το οποίο επαναπάτρισε ένα θραύσμα από την ζωοφόρο του Παρθενώνα το οποίο είχε στην κατοχή του από το 1881 και μάλιστα χωρίς να ζητάει κάποιο αντάλλαγμα.

Σε μία πράξη ισχυρού συμβολισμού το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού θα πραγματοποιήσει αυτή την εκδήλωση τιμώντας και την πόλη για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβε και θέλοντας φυσικά να αναδείξει την σημαντική αυτή κίνηση του πανεπιστημίου για να ταράξει τα νερά ως και έναν ”μοχλό” πίεσης προς το βρετανικό μουσείο για την άμεση και άνευ όρων επιστροφή όλων των γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi