Ιατρική Βιολογία

Τα εμβόλια COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με την παραλλαγή Delta, αλλά η μόλυνση μπορεί ακόμα να μεταδοθεί σε οικιακά περιβάλλοντα

Τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19 έχουν χαμηλότερο, αλλά ακόμα σημαντικό, κίνδυνο να μολυνθούν από την παραλλαγή δέλτα σε σύγκριση με μη εμβολιασμένα άτομα. Τα εμβολιασμένα άτομα απομακρύνουν τη μόλυνση πιο γρήγορα, αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο μεταξύ των εμβολιασμένων είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε μη εμβολιασμένα άτομα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορούν ακόμα να μεταδώσουν εύκολα τον ιό σε οικιακά περιβάλλοντα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious.

Τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων από τον COVID-19, αλλά ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής δέλτα -σήμερα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως- αν και ο λόγος για αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί. Η περισσότερη μετάδοση του COVID-19 είναι γνωστό ότι συμβαίνει στα νοικοκυριά, ωστόσο υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της  από εμβολιασμένα άτομα με ασυμπτωματικές ή ήπιες λοιμώξεις στην κοινότητα.

Ο καθηγητής Ajit Lalvani του Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν συνεπικεφαλής της μελέτης, είπε ότι “τα εμβόλια είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς γνωρίζουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου από COVID-19. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί για να αποτρέψει τη μόλυνση με την παραλλαγή δέλτα και τη διάδοσή της σε οικιακά περιβάλλοντα. Η συνεχιζόμενη μετάδοση που βλέπουμε μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων καθιστά απαραίτητο για τα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν για να προστατευθούν από τη μόλυνση και σοβαρή COVID-19, ειδικά καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα περνούν χρόνο μέσα σε κοντινή απόσταση κατά τους χειμερινούς μήνες. Διαπιστώσαμε ότι η ευαισθησία στη λοίμωξη αυξήθηκε ήδη μέσα σε λίγους μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου — επομένως όσοι είναι κατάλληλοι για αναμνηστικά εμβόλια για τον COVID-19 θα πρέπει να τα κάνουν αμέσως».

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 621 συμμετέχοντες, που εντοπίστηκαν από το σύστημα ανίχνευσης επαφών του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ήπια ασθένεια COVID-19 ή ήταν ασυμπτωματικοί. Οι πληροφορίες δημογραφικής και κατάστασης εμβολιασμού συλλέχθηκαν κατά την εγγραφή τους και οι συμμετέχοντες έκαναν καθημερινά τεστ PCR για την ανίχνευση μόλυνσης, ανεξάρτητα από το εάν είχαν συμπτώματα ή όχι. Είναι μία από τις λίγες μελέτες μέχρι σήμερα που έχουν διεξαχθεί χρησιμοποιώντας τόσο λεπτομερή δεδομένα από πραγματικά νοικοκυριά, προσφέροντας βασικές πληροφορίες για το πώς οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μολυνθούν από την παραλλαγή δέλτα και να τη μεταδώσουν σε άλλους.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συμμετέχοντες ορίστηκαν ως μη εμβολιασμένοι εάν δεν είχαν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου COVID-19 τουλάχιστον επτά ημέρες πριν από την εγγραφή τους, μερικώς εμβολιασμένοι εάν έλαβαν μία δόση περισσότερες από επτά ημέρες πριν από την εγγραφή τους και πλήρως εμβολιασμένοι εάν έλαβαν δύο δόσεις. περισσότερες από επτά ημέρες πριν. Η μελέτη έλαβε χώρα πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα ενισχυτικά εμβολίων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης με βάση την κατάσταση εμβολιασμού αναλύθηκε για τις επαφές του νοικοκυριού που εκτέθηκαν σε περιπτώσεις του δείκτη παραλλαγής δέλτα (το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε σε ένα νοικοκυριό). Με τη διεξαγωγή δοκιμών PCR σε δείγματα επιχρίσματος που παρέχονται καθημερινά από κάθε συμμετέχοντα για 14-20 ημέρες, οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου στο  -η ποσότητα του ιού στη μύτη και το λαιμό ενός ατόμου- υπολογίστηκαν με μοντελοποίηση δεδομένων PCR, επιτρέποντας συγκρίσεις μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων περιπτώσεων λοίμωξη δέλτα και μη εμβολιασμένες περιπτώσεις λοίμωξης δέλτα, άλφα και προ-άλφα.

Εντοπίστηκαν συνολικά 205 οικιακές επαφές κρουσμάτων δείκτη παραλλαγής δέλτα, εκ των οποίων οι 53 βρέθηκαν θετικές στον COVID-19. Από τις 205 επαφές, 126 (62%) έλαβαν δύο , 39 (19%) είχαν λάβει μία δόση εμβολίου και 40 (19%) ήταν ανεμβόλια. Μεταξύ των οικιακών επαφών που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, το 25% (31/126 επαφές) μολύνθηκε με την παραλλαγή δέλτα σε σύγκριση με το 38% (15/40) των μη εμβολιασμένων οικιακών επαφών.

Μεταξύ των εμβολιασμένων επαφών που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή δέλτα, η διάμεση διάρκεια από τον εμβολιασμό ήταν 101 ημέρες, σε σύγκριση με 64 ημέρες για τις μη μολυσμένες επαφές. Αυτό υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης αυξήθηκε εντός τριών μηνών από τη λήψη μιας δεύτερης δόσης εμβολίου, πιθανότατα λόγω της μείωσης της προστατευτικής ανοσίας. Οι συγγραφείς επισημαίνουν τη μείωση του εμβολίου ως σημαντική απόδειξη για όλα τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να λαμβάνουν αναμνηστικά εμβόλια.

Συνολικά 133 συμμετέχοντες αναλύθηκαν οι ημερήσιες τροχιές ιικού τους φορτίου, από τους οποίους οι 49 είχαν προ-άλφα και ήταν ανεμβολίαστοι, 39 είχαν άλφα και ήταν ανεμβολίαστοι, 29 είχαν δέλτα και ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και 16 είχαν δέλτα και ήταν ανεμβολίαστοι. Το ιικό φορτίο μειώθηκε ταχύτερα μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή δέλτα (0,95 log10 αντίγραφα ιού/mL/ημέρα) σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα με δέλτα (0,79), άλφα (0,82) ή προ-άλφα (0,69). Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν κατέγραψαν χαμηλότερο ιικό φορτίο αιχμής από τα μη εμβολιασμένα άτομα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί η παραλλαγή δέλτα μπορεί ακόμα να εξαπλωθεί παρά τον εμβολιασμό, καθώς οι άνθρωποι είναι πιο μολυσματικοί κατά τη φάση αιχμής ιικού φορτίου.

Η Δρ Anika Singanagam, επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι «η κατανόηση του βαθμού στον οποίο τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν την παραλλαγή δέλτα σε άλλους είναι μια προτεραιότητα. Πραγματοποιώντας επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες από επαφές κρουσμάτων COVID-19, διαπιστώσαμε ότι τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να προσβληθούν και να μεταδώσουν την μόλυνση μέσα στα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων μελών του νοικοκυριού. Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την επίδραση του εμβολιασμού ενόψει των νέων παραλλαγών και συγκεκριμένα, γιατί η παραλλαγή δέλτα συνεχίζει να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Τα συνεχιζόμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τα κοινωνικά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης —όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και οι δοκιμές— παραμένουν επομένως σημαντικά, ακόμη και σε εμβολιασμένα άτομα».

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη τους. Λόγω της φύσης των κοινοτικών δοκιμών που βασίζονται στα συμπτώματα του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατολογήθηκαν μόνο οι επαφές περιπτώσεων συμπτωματικού δείκτη. Καθώς αυτή η πραγματική μελέτη πραγματοποιήθηκε όταν η μόλυνση κυκλοφορούσε ευρέως, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί και να έχει μεταδώσει το COVID-19 στο περιστατικό δείκτη (με αποτέλεσμα την εσφαλμένη ταξινόμηση του ποιος είναι ο δείκτης και ποιος είναι ο επαφή, αλλά αυτό δεν θα επηρέαζε το συμπέρασμα ότι η μετάδοση συμβαίνει μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων). Καθώς οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες εμβολιάστηκαν νωρίτερα κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ηλικία των μη εμβολιασμένων ατόμων που μολύνθηκαν με την παραλλαγή δέλτα ήταν χαμηλότερη από ό,τι για τους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, πράγμα που σημαίνει ότι η ηλικία μπορεί να είναι ένας παράγοντας σύγχυσης. Ωστόσο. δεν αυξάνεται με τη μείωση της ηλικίας. Ενώ οι επιστήμονες δεν πραγματοποίησαν ιογενή καλλιέργεια – ένας καλύτερος δείκτης για τη μολυσματικότητα – δύο άλλες μελέτες που χρησιμοποίησαν την τεχνική κατέληξαν σε συμπεράσματα σύμφωνα με τα ευρήματά τους.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία

e-enimerosi

Ο Τ. Ρεξ ήταν τόσο έξυπνος όσο ένας κροκόδειλος

e-enimerosi

Σημάδια του καρκίνου που μπορούν να εντοπιστούν χρόνια πριν από τα συμπτώματα;

e-enimerosi