Άρθρα ΡεπορτάζΙστορία Πολιτισμός

Θεωρητική ανάλυση, ψυχή και αιώνια ύπαρξη.

Γράφει ο Ιωάννης Ευθυμιάδης.*

Ψυχή.

Τι είναι ψυχή; Βγαίνει από το ρήμα ψύχω δηλ. <φύσεως> <πνέω> ένδειξη της ζωής. Η ψυχή είναι μία από τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Έχουν δώσει πολλές και διάφορες ερμηνείες την ψυχή, από την αρχαιότητα οι φιλόσοφοι μελετητές της κοσμοθεωρίας, μέχρι και σήμερα.

Όταν όμως κάποιος μας θέσει το ερώτημα τι είναι ψυχή; Τότε θα προσπαθήσει ο καθένας μας να την ερμηνεύσει με την δική του αντίληψη και λογική, βάση το πώς αισθάνεται την ύπαρξη της ζωής του.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στην ύπαρξη της ψυχής, δημιούργημα του άγνωστου Θεού. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν στην ανυπαρξία της ψυχής και του Θεού. Η φιλοσοφία της Ορθοδοξίας μας λέει ότι ο άνθρωπος είναι διφυής, δηλ. η ύπαρξή του αποτελείται από ψυχή και σώμα.

Το ανθρώπινο σώμα δημιουργήθηκε μαζί με την ψυχή. Μια ενοποίηση που στηρίζεται στην λειτουργία του αντιφατισμού. Η ψυχή είναι κατά χάριν Θεού αθάνατη. Επίσης και το υλικό σώμα θα μείνει αθάνατο, έτσι γράφτηκε και πιστεύουν κατά την Δευτέρα παρουσία.

Όμως το αναπάντητο ερώτημα είναι πως και από πού εκδηλώθηκε αυτή η ενέργεια στο λειτουργικό σώμα του ανθρώπου; Ενέργεια υπάρχει ενοποιημένη στο υλικό σύμπαν του μακρόκοσμου και μικρόκοσμου. Ερμής Τρισμέγιστος «Όπως πάνω έτσι και κάτω». Υπάρχουν διαφορετικές λειτουργικές ενέργειες, όπως η ζωτική, ηλεκτρική, μαγνητική, βαρυτική κ.λπ. Εκτός από την ζωτική λειτουργική ενέργεια (ψυχή), οι υπόλοιπες ενέργειες συγκλίνουν και κινούν σε λειτουργία το υλικό σύμπαν, πλανήτες, αστέρες κ.α. Η αιτία της ενεργειακής αρχής αναφέρεται στην πρώτη Διαθήκη της Γένεσις, “εν αρχή γενηθήτω φώς”. Άρα το φώς ήταν η αρχική ενεργειακή αιτία του κοσμογίγνεσθαι η οποία προήλθε από το σκοτεινό χάος. Η συμπληρωματικότητα από την αιώνια ύπαρξη των δύο αντιθέτων σκοτεινό χάος και φώς, μας δίνει την λειτουργία. Έτσι σε αυτό το τριαδικό σύστημα προκύπτει και ο χρόνος. Ο χρόνος είναι μια απειροδιάστατη δίμορφη ύπαρξη στο σύμπαν. Η μία μορφή του χρόνου είναι πεπερασμένη, διότι είναι συνδεδεμένη με την ζωτική ενέργεια η οποία έχει διάρκεια ζωής. Η άλλη μορφή του χρόνου είναι μια αιώνια ύπαρξη του κοσμογίγνεσθαι διότι είναι μια ενοποιημένη δημιουργία της αρχής.

Αιώνια ύπαρξη.

Η αρχική ενεργειακή συχνότητα του φωτός από το σκοτεινό χάος είναι και αυτή δίμορφη, ταλαντεύεται στο σύμπαν σαν κυματικό-σωματίδιο όπως τα φωτόνια «κβάντα φωτός». Η μία μορφή του φωτός των σωματιδίων είναι αυτή που δημιούργησε το υλικό σύμπαν. Η άλλη ενεργειακή κυματική μορφή του φωτός είναι που δημιούργησε στο σύμπαν τη ζωτική ύπαρξη, ζώα και άνθρωπο.

Αυτή είναι η ενοποιημένη ενέργεια σε σώμα που αποκαλείται ψυχή. Το ακατανόητο παράδοξο και μυστήριο για τον άνθρωπο είναι πώς και ποιός δημιούργησε το σύμπαν, ή αν υπήρχε. Ο άνθρωπος δεν γνωρίζει και προσπαθεί με την σκέψη του να δώσει μια ερμηνεία στην ύπαρξη του κοσμογίγνεσθαι και την ύπαρξή του. Τα πάντα μέσα στο σύμπαν έχουν αρχή και τέλος, τίποτα δεν μένει αιώνιο. Κάποιοι δεν το γνωρίζουν άλλα απλά θέλουν να πιστεύουν στην αιώνια ζωή.

Η περίοδος λειτουργίας κάθε οντότητας είναι σχετική με βάση τον χρόνο επώασης. Αυτή η λειτουργία μέσα στο σύμπαν της (ακμής – πτώσης – παρακμής) είναι ένας συνεχόμενος κύκλος στο άπειρο, αλλάζουν μόνο τα είδη και οι μορφές τους. Ο άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητος αποτελείτε μέρος του συστήματος σε αυτή τη ζωντανή και αληθινή πεπερασμένη ζωή.

Το σύστημα του δυϊσμού και η τριαδική λειτουργία του σύμπαντος υπήρχε και θα υπάρχει αιώνια στο άπειρο διότι δεν έχει αρχή και τέλος.

*Συγγραφέας – ερευνητής Ιωάννης Ευθυμιάδης.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi