Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA συλλαμβάνει ενδείξεις δραστηριότητας στο παγωμένο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη.

Η στενή προσέγγιση για την αποκάλυψη πιθανής απόδειξης πρόσφατης επιφανειακής δραστηριότητας στο σύστημα Jovan.

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA πραγματοποίησε μια κοντινή πτήση δίπλα από το ενδιαφέρον φεγγάρι του Δία, Ευρώπη το 2022, αποκαλύπτοντας πιθανές ενδείξεις της σημερινής επιφανειακής δραστηριότητας.

Η Αστρική Μονάδα Αναφοράς (SRU) του διαστημικού σκάφους, η οποία είναι μια αστρική κάμερα σχεδιασμένη για να βοηθά τον προσδιορισμό της στάσης του Juno στο σκάφος, χρησιμοποιήθηκε για την απεικόνιση της επιφάνειας της Ευρώπης με υψηλή ανάλυση ενώ φωτιζόταν από τη λάμψη του Δία ή το φως του ήλιου διασκορπισμένο από τον Δία.

Η εικόνα SRU από το πέταγμα διερευνάται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JGR Planets στις 22 Δεκεμβρίου 2023. Η εικόνα δείχνει μια περίεργη περιοχή της παγωμένης επιφάνειας, με διαστάσεις 37 χιλιόμετρα επί 67 χιλιόμετρα και μοιάζει με πλατύποδα. Με άλλα λόγια, εμφανίζει ένα μέρος «σώματος» στο βορρά και ένα μέρος «λογαριασμού» στο νότο. Και οι δύο περιοχές, οι οποίες ενώνονται με έναν ραγισμένο σχηματισμό που μοιάζει με λαιμό, περιέχουν μεγάλα κομμάτια πάγου που έχουν μέγεθος περίπου 0,62 μίλια (1 km) το καθένα και δημιουργούν σκιές.

Οι συγκρίσεις με εικόνες παρόμοιας ανάλυσης από το παλαιότερο διαστημόπλοιο Galileo της NASA, το οποίο μελέτησε τον Δία από το 1995 έως το 2003, υποδηλώνουν αλλαγές στο νότιο τμήμα της περιοχής του «πλατύπου». Αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν γίνει αλλαγές στην επιφάνεια της Ευρώπης από τη λήψη των εικόνων Galileo.

Ωστόσο, η ομάδα με επικεφαλής τη Heidi N. Becker του Εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, δηλώνει ότι τα στοιχεία δεν είναι οριστικά λόγω διαφορών στην ποιότητα και τις συνθήκες απεικόνισης.

Η εικόνα του 2022 περιλαμβάνει επίσης κοντινές αποθέσεις χαμηλής αλβέδος που μπορεί να σχετίζονται με το υπόγειο υγρό νερό, λένε οι ερευνητές. Αυτοί οι σκοτεινοί λεκέδες μπορεί να σχετίζονται με λοφία που θεωρείται ότι εκτοξεύουν νερό.

Αν και δεν είναι πειστικό, ωστόσο, το Platypus αποτελεί έναν επιτακτικό στόχο για μελλοντικές αποστολές, όπως το Europa Clipper της NASA και το Europe’s JUICE, για να ερευνήσουν και πιθανώς να επιβεβαιώσουν την τρέχουσα επιφανειακή δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Το JUICE εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 και θα φτάσει στον Δία τον Δεκέμβριο του 2031. Το Europa Clipper πρόκειται να εκτοξευτεί στις 6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους με πύραυλο Falcon Heavy.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: NASA/JPL-Caltech/SETI Institute

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας