Στην ιστοσελίδα edosafakelaki.org οι καταγγελίες για “γρηγορόσημο” που αναγκάστηκαν να πληρώσουν συναλλασσόμενοι με τις Πολεοδομίες είχαν τον πρώτο λόγο πριν από αρκετά χρόνια. Έχουν όμως, συρρικνωθεί δραματικά κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οπότε λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικών αδειών e-adeies του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του Capital.gr, έχουν διεκπεραιωθεί μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ σχεδόν 100 χιλιάδες οικοδομικές άδειες, αριθμός που αυξάνεται σε 130 χιλιαδες, αν ληφθεί υπόψη σειρά εγκρίσεων και αναθεωρήσεων.
Μέσω του e-adeies, ο χρόνος έκδοσης αδειών δόμησης έχει περιοριστεί, σε λιγότερο από 30 ημέρες, όταν απαιτούνταν έως και 30 μήνες για να λάβει χώρα η αδειοδότηση.
“Από τον Οκτώβριο του 2018 οι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους φακέλους των αδειών δόμησης, με τις υπηρεσίες να ελέγχουν και να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τα αιτήματα και τις άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά και με πλήρη διαφάνεια.
Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που είχε, ήδη, αργήσει πολύ και είχαν ορισμένοι αντιμετωπίσει, αρχικά, με επιφύλαξη. Πλέον, στόχος είναι, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e-adeies να ανοίξει τον δρόμο ώστε να ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης”,
σημειώνει στο Capital.gr ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Εκτός από τις οικοδομικές άδειες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες η ηλεκτρονική υποβολή φακέλων προς τα συμβούλια αρχιτεκτονικής που έχουν συγκροτηθεί ανά περιοχή.
Υπολογίζεται ότι σε διάστημα ενός μήνα λειτουργίας, έχουν υποβληθεί περισσότεροι από 580 φάκελοι προς έλεγχο από τις υπηρεσίες Δόμησης. Επίσης, μέσω του e-adeies έχουν εκδοθεί περισσότερες από 20 άδειες δόμησης για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, βάσει του νόμου των συναρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος η εφαρμογή του οποίου μόλις ξεκίνησε.
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει τη δυνατότητα έκδοσης, μέσω του e-adeies, εγκρίσεων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που χορηγούν το Δασαρχείο, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες κτλ.
Επίσης, δεν διεκπεραιώνονται ακόμη ηλεκτρονικά και δεν διασυνδέονται με το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, διαδικασίες, όπως η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο κτλ.).
Το ΤΕΕ επιδιώκει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την ένταξη των εν λόγω διαδικασιών στην ηλεκτρονική αδειοδότηση, δεδομένου ότι τα αντίστοιχα δικαιολογητικά θα εντάσσονται στην ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, που ξεκινά σε λίγους μήνες.
Τα σκήπτρα κρατά η Αττική
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από ένα σύνολο περίπου 100.000 διοικητικών πράξεων, για περίπου 89 χιλ. έχει εκδοθεί η αιτούμενη διοικητική πράξη, ενώ περίπου 3.400 έχουν επιστραφεί στο υπεύθυνο μηχανικό για διορθώσεις.
Τα σκήπτρα, ως προς τον αριθμό έκδοσης οικοδομικών αδειών, κρατούν η Περιφέρεια Αττικής με περισσότερες από 30.000 πράξεις, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (περίπου 23.000), η Κρήτη (10.200), η Θεσσαλία (9.200) και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (8.600).
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
dimitris.delevegos@capital.gr
πηγή:capital.gr