Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Το πιο μυστηριώδες ουράνιο σώμα, οι μαύρες τρύπες!!!

Ο λόγος όπου τα αντικείμενα γύρω μας δεν έχουν βαρύτητα παρόλο που έχουν μάζα είναι πως χρειάζεται κάτι με τεράστια μάζα σε μέγεθος πλανήτη ώστε να ξεκινήσει να γίνεται αισθητή η δύναμη της βαρύτητας του.

Η βαρύτητα είναι μια από τις 4ις θεμελιώδεις δυνάμεις που υφίστανται στο σύμπαν αλλά ταυτόχρονα είναι και η πιο ασθενές από τις υπόλοιπες.
Η βαρύτητα όπως καταλαβαίνετε εξαρτάται και από την μάζα αλλά και από την πυκνότητα ενός σώματος. Για παράδειγμα εάν ήταν εφικτό να συμπυκνωθεί ο Ήλιος μας σε μια διάμετρο μόλις 3ων χιλιομέτρων με την ίδια μάζα που έχει τώρα , δηλαδή 2*10^30 χιλιόγραμμα τότε θα ξεκινούσε μια μη αποτρέψιμη βαρυτική κατάρρευση και τότε θα σχηματιζόταν μια μαύρη τρύπα. Επιπλέον ακόμη και η Γη μας της οποίας η μάζα ανέρχεται δε 6*10^24 χιλιόγραμμα, εάν μπορούσαμε να την συμπηκνώσουμε σε μια διάμετρο μόλις 1 εκατοστό τότε θα δημιουργόταν μια μαύρη τρύπα. Αυτή η οριακή ακτίνα η οποία είναι μάλιστα διαφορετική για το κάθε ουράνιο σώμα ονομάζεται ακτίνα Σβάρτσιλντ. Πρόκειται για την ακτίνα την οποία εάν ένα ουράνιο σώμα συσταλεί περισσότερο από αυτήν τότε ξεκινά η διεργασία της βαρυτικής κατάρρευσης και σχηματίζεται τότε μια μαύρη τρύπα.
Όσον αφορά τώρα τις μαύρες τρύπες να ξέρετε ότι ο πυρήνας μιας μελανής οπής καλείται βαρυτική μοναδικότητα και πρόκειται για μιαν περιοχή του χωροχρόνου όπου οι νόμοι της φυσικής παύουν να ισχύουν, η πυκνότητα γίνεται άπειρη αφού μια πεπερασμένη ποσότητα μάζας συμπιέζεται σε μηδενικό όγκο και κάτι αρκετά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μέσα στην μαύρη τρύπα ο χρόνος σταματά να κυλάει, δηλαδή ο χρόνος παγώνει. Πέρα τώρα από τον πυρήνα της μαύρης τρύπας υφίσταται ο ορίζοντας γεγονότων της μαύρης τρύπας ο οποίος αναφέρεται στην απόσταση από την μαύρη τρύπα την οποία εάν ένα οποιοδήποτε ουράνιο σώμα ή μέχρι και το ίδιο το φως εάν περάσει πιο κοντά από αυτή την απόσταση τότε πέφτει μέσα στην μαύρη τρύπα. Υπάρχει όμως ακόμα μια περιοχή στην μαύρη τρύπα η οποία βρίσκεται γύρω από τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας και ονομάζεται εργόσφαιρα της μαύρης τρύπας. Η εργόσφαιρα μιας μαύρης τρύπας είναι μια απόσταση από την οποία μπορεί να γίνει εξαγωγή μάζας και ενέργειας από την μελανή οπή.
Σε αυτό το σημείο πρόκειται να σας εξηγήσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πως δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες. Μια μαύρη τρύπα είναι η περιοχή του χωροχρόνου όπου κάποτε στο παρελθόν είχε υπάρξει ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου. Αφού προηγηθεί πρώτα η έκρηξη σουπερνόβα τότε εάν η μάζα του εναπομείναντα πυρήνα που αφήνει πίσω της έκρηξη σουπερνόβα, υπερβαίνει το όριο Oppenheimer που ανέρχεται σε 3 ηλιακές μάζες τότε η βαρυτική κατάρρευση του αστρικού αυτού πυρήνα συνεχίζεται μέχρι να δημιουργηθεί αυτό το υπέρπυκνο ουράνιο σώμα που είναι γνωστή σε εμάς ως μαύρη τρύπα.
Κάτι αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και εάν το όνομα αυτού του ουράνιου σώματος λέγεται μαύρη τρύπα να ξέρετε όμως ότι στην πραγματικότητα οι μαύρες τρύπες πρόκειται για εντελώς σφαιρικά αντικείμενα. Ίσως ο λόγος όπου τις αποκαλούμε μαύρες τρύπες είναι το γεγονός ότι παρουσιάζονται ως εντελώς σκοτεινά ουράνια σώματα αφού ακόμα και το ίδιο το φως δεν μπορεί ούτε αυτό νά διαφύγει από την ισχυρότατη τους βαρύτητα.
Κάτι που θα ήθελα πολύ να το μοιραστώ μαζί σας είναι πως οι μαύρες τρύπες έχουν μάλιστα και πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία αφού φανταστείτε πως την στιγμή που μια μαύρη τρύπα καταναλώνει για παράδειγμα ένα άστρο τότε τα στροβιλιζόμενα αέρια του άστρου γύρω από την μαύρη τρύπα έρχονται σε τριβή μεταξύ τους αυξάνοντας τόσο πολύ την θερμοκρασία ώστε ιονίζονται πλήρως, δηλαδή λόγω της θερμοκρασίας χάνουν όλα τους τα ηλεκτρόνια και μετατρέπονται σε κατιόντα, δηλαδή σωματίδια με θετικό φορτίο. Τότε λόγω του γεγονότος ότι μαγνητικό πεδίο σχηματίζεται γύρω από κινούμενα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια έτσι δημιουργείται γύρω από την μαύρη τρύπα ένα εξαιρετικά ισχυρό είδος μαγνητικού πεδίου.
Κάτι πολύ σημαντικό που οφείλω να σας εξηγήσω σχετικά με τα τόσο ενδιαφέρουσα αυτά ουράνια σώματα είναι πως οι μαύρες τρύπες είναι όντως τα ταχύτερα περιστρεφόμενα ουράνια σώματα σώματα σε ολόκληρο το σύμπαν. Μια τυπική μαύρη τρύπα μπορεί να περιστραφεί με ταχύτητα που πλησιάζει μάλιστα εώς και την ταχύτητα του φωτός. Η ταχύτερη περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα ονομάζεται GRS1915+105 και πρόκειται για μιαν αστρικού μαύρη τρύπα η οποία ανακαλύφθηκε στις 15 Αυγούστου του 1992 και βρίσκεται σε απόσταση ίση με 40 χιλιάδες έτη φωτός από τον δικό μας Ήλιο προς τον αστερισμό του Αετού. Η μάζα αυτής της μελανής οπής αγγίζει τις 14 ηλιακές μάζες και είναι μάλιστα και η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα αστρικού μεγέθους που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι υπάρχει. Θα εκπλαγείτε μάλιστα όταν διαβάσετε πως αυτή η ταχύτατα περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε κάθε δευτερόλεπτο ολοκληρώνει 1150 στροφές γύρω από τον άξονα περιστροφής της.
Ακόμα πριν ολοκληρώσω θα σας αναφέρω και κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με την μεγαλύτερη Μαύρη τρύπα που ξέρουμε ότι υπάρχει στο σύμπαν. Το όνομα της μεγαλύτερης μαύρης τρύπας στο παρατηρήσιμο σε εμάς σύμπαν είναι TON618. Αυτή η μαύρη τρύπα υφίσταται σε απόσταση ίση με 18,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον δικό μας Γαλαξία. Η ηλικία της ανέρχεται σε10,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η υπερμεγέθη μαύρη τρύπα πρόκειται να ξέρετε για έναν γιγάντιο κβάζαρ του οποίου η μαύρη τρύπα στον πυρήνα του διαθέτει μάζα ίση με 66 δισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. Αυτός ο γιγάντιος ενεργός γαλαξιακός πυρήνας είναι περίπου 140 τρισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινός από τον δικό μας Ήλιο. Για να αντιληφθείτε καλύτερα αυτό το ακραίο ουράνιο σώμα, εννοώ τον κβάζαρ απελευθερώνει κάθε δευτερόλεπτο ενέργεια ίση με 4*10^40 watts.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi

Αντιδραστήρας Tokamak, θα σώσει τον κόσμο;

Δημήτρης Λίτσας