Άρθρα ΡεπορτάζΒίντεο

“Βέλος”: Το αντιτορπιλικό πλοίο, μνημείο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το πλοίο, ζωντανό μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντιδικτατορικής Δράσης του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί όπου εγκατέλειψε την στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχε ανοιχτά της Σαρδηνίας, και που ο κυβερνήτης του, Νίκος Παππάς, και το πλήρωμά του, 6 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί, ζήτησαν πολιτικό άσυλο, καταγγέλλοντας την διδακτορία στην Ελλάδα. Παίρνοντας πολιτικό άσυλο από τις Ιταλικές αρχές, έμειναν στην γειτονική χώρα ως πολιτικοί εξόριστοι, για την χούντα στην Ελλάδα όμως ήταν λιποτάκτες.

Για την ιστορία του πλοίου, τις αποστολές τις οποίες συμμετείχε, αλλά και την ”ανταρσία” απέναντι στους δικτάτορες, μίλησε το μέλος του τότε πληρώματος ο κ. Χατζηπέρος Παναγιώτης στην εκπομπή του Μουρτζούκου Χρήστου ”Με την ματιά του απόδημου” στο κανάλι του απόδημου παλμού.

Περιγράφοντας με λεπτομέρειες τις στιγμές της ιστορικής εκείνης απόφασης, αναφέρθηκε στην απόφαση του καπετάνιου Νίκου παππά να αποχωρήσουν από την άσκηση του ΝΑΤΟ εκεί όπου ακολούθησαν 31 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Την περίοδο παραμονής τους στην Ιταλία και τα όσα διαδραματίστηκαν τα αποκάλυψε και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.

Μια άγνωστη πτυχή της ζωής του σχετικά με την Κύπρο, η κοκορομαχία και η μάχη που δεν έδωσε ποτέ για την μεγαλόνησο στην εισβολή του Αττίλα.

Πώς αποτράπηκε τελευταία στιγμή από το να γίνει παλιοσίδερα και να μην υφίσταται σήμερα και η πικρία του, ότι το πλοίο είναι ”άστεγο” και δεν έχει έναν χώρο ασφαλή για να ελλιμενιστεί.

Αυτά και πολλά άλλα αποκαλυπτικά στην πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική κατάθεση ψυχής από τον τότε σημαιοφόρο του Βέλους Χατζηπέρο Παναγιώτη.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi