Άμυνα

Ξεκινούν κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας.

Το χρονοδιάγραµµα της υλοποίησης της αµυντικής συµφωνίας συζητούν οι στρατιωτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Παρίσι.

Με την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και την επικύρωσή της από τη Βουλή, ξεκινούν και επίσημα πλέον οι διαδικασίες υλοποίησης των συμφωνηθέντων.

Με την υπογραφή της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας και την επικύρωσή της από τη Βουλή, ξεκινούν και επίσημα πλέον οι διαδικασίες υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Hδη από τις προηγούμενες ημέρες, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν έχασε χρόνο. Είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Τιερί Μπιουρκάρντ, και μάλιστα σε πολύ θερμό κλίμα. Οι δύο άνδρες είχαν ένα σύντομο αλλά ουσιαστικό τετ α τετ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, το τριήμερο 17-19 Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, έγινε το πρώτο βήμα για την αποτύπωση του οδικού χάρτη που θα ακολουθήσουν οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το βασικότερο που συμφωνήθηκε είναι να μπορούν οι δύο στρατοί να μιλούν την ίδια «γλώσσα». Μπορεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των συνεργασιών στο πρόσφατο παρελθόν και ιδιαίτερα των ασκήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υπάρχει η λεγόμενη «τυποποίηση» σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά ώστε να γνωρίζει ο ένας τις ιδιαιτερότητες του άλλου και να μπορέσουν να πορευτούν μαζί στο εξής, σε επιχειρήσεις από κοινού. Ετσι, η εισήγηση του στρατηγού Φλώρου στον στρατηγό Μπιουρκάρντ για άμεση διεξαγωγή άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων βρήκε θετική απόκριση. Οι «σκιές» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) θα βρεθούν με τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (Commandement des Opérations Spéciales – COS) τουλάχιστον δύο φορές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε Ελλάδα και Γαλλία. Θα ακολουθήσουν ασκήσεις με πολεμικά πλοία των δύο χωρών, αλλά και συνεργασίες από κοινού με μαχητικά αεροσκάφη. Στόχος στις ασκήσεις δεν είναι απλά η ενίσχυση της συνεργασίας των Οπλων, αλλά η διακλαδικότητα, γι’ αυτό και θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολυπλοκότητα των σεναρίων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, πλέον, η έλευση Rafale της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας (Armée de l’ Air et de l’ Espace) και η επί μακρόν παραμονή τους στην Ελλάδα, με την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα να προκρίνονται
ως οι πιο πιθανές.

Συνάντηση

Οι δύο στρατηγοί συμφώνησαν να τα θέσουν όλα αυτά επί τάπητος διά ζώσης στην επικείμενη συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, πιθανόν έως το τέλος Νοεμβρίου, ίσως και νωρίτερα. Τα επιτελεία τους βρίσκονται σε επικοινωνία ώστε να κλείσουν το πρόγραμμα με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για την ατζέντα. Πληροφορίες της «R» αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχουν οι γαλλικές δυνάμεις
στην επικείμενη άσκηση «Μέδουσα», στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, ΗΑΕ και Κύπρος, στις 10 με 15 Νοεμβρίου. Ο Γάλλος στρατηγός το βρήκε εξαιρετικό ως ιδέα, ωστόσο άφησε μικρή πιθανότητα να καταστεί εφικτή η γαλλική συμμετοχή στη «Μέδουσα», λόγω του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για μια τέτοια προετοιμασία. Παρ’ όλα αυτά, συμφωνήθηκε να υψωθεί στην άσκηση η σημαία της Γαλλίας, δείχνοντας ότι πλέον γίνεται πενταμερής.

Παράλληλα, «τρέχει» το πρόγραμμα των φρεγατών Belharra, για το οποίο αναμένονται εξελίξεις έως το τέλος του έτους. Πηγές ενημέρωσης της «R» από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισημαίνουν ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η συμβασιοποίηση της συμφωνίας. Μάλιστα, γίνεται αγώνας ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα, έχοντας κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή προς ψήφιση. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την προμήθεια τριών φρεγατών Belharra. Ταυτόχρονα, από τη ΓΔΑΕΕ έχει γίνει ανοιχτό κάλεσμα προς ελληνικές εταιρείες κατασκευής αμυντικού υλικού να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώστε να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ναυπήγησης.

Χρηματοδότηση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει κάποιου είδους διακρατική συμφωνία, ενώ υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον χρηματοδότησης ακόμη και από γαλλικές τράπεζες, κάτι που θα βοηθήσει ώστε η αποπληρωμή να μην είναι εμπροσθοβαρής, διευκολύνοντας την αξιοποίηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων
ενδεχομένως και για άλλα προγράμματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράδοση της πρώτης φρεγάτας από τα γαλλικά ναυπηγεία στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025. Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο του τύπου που είχαν προγραμματίσει να ναυπηγήσουν για τις δικές τους ανάγκες οι Γάλλοι, με τη δεύτερη φρεγάτα να ακολουθεί στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026 και την τρίτη στα τέλη του 2026 με αρχές του 2027.

Για όλα αυτά, τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Γαλλίας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, όπως, βεβαίως, και οι υπουργοί Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φλοράνς Παρλί. Μάλιστα, έχει συμφωνηθεί ότι στην κοπή του ελάσματος για την πρώτη ελληνική φρεγάτα που θα κατασκευαστεί στα ναυπηγεία του
Λοριάν θα είναι παρών ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας. Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος, αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση της σύμβασης από τη Βουλή, πιθανόν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Δένδιας: «Η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα αντιπυραυλικό-αντιdrone θόλο».

Iron Dome και μάλιστα προχθές γιατί η Ελλάδα είναι επίσημα… γυμνή!!!

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi