Άρθρα Ρεπορτάζ

Η Λέμφος, Η Γιόγκα, Η Αίσθηση Του Σώματος Και Άλλα Μυστήρια…

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.

Το λεμφικό αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που μεταφέρει τη λέμφο σε όλο το σώμα, χωρίς αντλία όμως (π.χ. όπως κάνει η καρδιά για το κυκλοφορικό).

 Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από λεμφικά αγγεία και αγωγούς, αλλά και λεμφαδένες, ως γνωστόν!

Αποτελείται:

1. από το επιπολής ή επιφανειακό λεμφικό δίκτυο (αυτή είναι η λέμφος που ζει στη φάσια!) και φιλτράρει ό,τι εισέρχεται από το δέρμα

2. Από το εν τω βάθει που περιβάλλει τα περισσότερα όργανα του σώματος.

Όλα ξεκινούν 1 χιλιοστό κάτω από την επιδερμίδα με την είσοδο στα τριχοειδή λεμφικά αγγεία πλάσματος του αίματος, μαζί με πρωτεΐνες, άλατα, λίπος και γλυκόζη, που από τη στιγμή της εισόδου τους μετονομάζονται σε αυτό που αποκαλούμε “λέμφο”.

Επίσης, στη λέμφο θα βρούμε προϊόντα του μεταβολισμού, τοξίνες, κατεστραμμένα κύτταρα, καρκινικά κύτταρα, και ξένους εισβολείς. Όλα αυτά μεταφέρονται στους λεμφαδένες για να καταστραφούν!

Πώς κινείται όμως η λέμφος μέσα στα λεμφαγγεία, λοιπόν, αφού δεν υπάρχει αντλία; Φανταστείτε το σαν μια κάμπια που συσπάται και ωθεί προς τη μία κατεύθυνση τη λέμφο. Επίσης, η κίνηση της λέμφου επηρεάζεται από:

1) τη σύσπαση των μυών,
2) την αναπνοή και το διάφραγμα,
3) τον παλμό των αρτηριών ΚΑΙ
4) την επίδραση από την κίνηση των αρθρώσεων.

Οι λεμφαδένες είναι από τη σοφή φύση στρατηγικά τοποθετημένοι σε σημεία αρθρώσεων, όπως αυχένας, μασχάλες, βουβωνική χώρα, όπου κινούμενοι, στρεφόμενοι κ.λπ. φυσιολογικά και π.χ. περπατώντας ενεργοποιούμε τις περιοχές αυτές!

Κρατάμε τους λεμφαδένες μας υγιείς λοιπόν κάνοντας απλές κάμψεις του αυχένα, περιφορές των χεριών και περπατώντας! (ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΟΚ?)

woman, dog, path-7009477.jpg
Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει όμως και όργανα όπως ο θύμος αδένας, ο μυελός των οστών, η σπλήνα, οι αμυγδαλές, η σκωληκοειδής απόφυση και τις πλάκες Peyer στο λεπτό έντερο που παράγουν και επεξεργάζονται εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση και τον καρκίνο!
Τι γίνεται με την πεπτική οδό που περιέχει λεμφοειδή ιστό που σχετίζεται με το έντερο (gut-associated lymphoid tissue – GALT); Μάλιστα είναι η μεγαλύτερη μάζα λεμφικού ιστού στο σώμα! Αποτελείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως Β και Τ λεμφοκύτταρα, μακρόφαγα κ.ά.
Κατανοείτε, συνεπώς, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, προσφέροντας μασαζάκι στην κοιλιακή μας χώρα;
ribbon, awareness, awareness ribbon-5172091.jpg
Προγραμματισμένο ραντεβού υπερήχου ανά 6μηνο με τον μαστολόγο μου προχθές.

Ωστόσο, αφού ρώτησα για πολλοστή φορά για τη σωστή αυτοεξέταση μαστών, που με υπομονή μου ξαναέδειξε για πολλοστή φορά, σεβόμενος το έκδηλο άγχος μου, άρχισε ο γιατρός με μια πολύ ήρεμη φωνή, να μου αφηγείται, σαν σε παραμύθι, ένα πρόσφατο “περιστατικό”: ήρθε, μου λέει, μια κοπέλα, στα 38, ούτε καν προληπτική μαστογραφία ή έλεγχο δεν είχε ξεκινήσει, γιατί είχε ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ. Τη ρώτησα, πονάς; -όχι, ψηλάφισες κάτι; -όχι, έχεις εκκρίσεις -όχι. Η απάντηση είναι ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ! Ήταν καρκίνος, σε πρώιμο στάδιο, αφαιρείται πανεύκολα. Αν εξαπλωθεί και έχουμε διηθημένους λεμφαδένες, αλλάζουν τα πράγματα. Πάλι η έκβαση θα είναι θετική, αλλά η ταλαιπωρία πολύ μεγαλύτερη.

Μα λέω πως γίνεται, οι λεμφαδένες να πληχθούν από καρκινικά κύτταρα ενώ προστατεύουν από αυτά. Μου λέει: ξέρεις πόσες χιλιάδες καρκινικά κύτταρα εξολοθρεύουν σε καθημερινή βάση;;;; ένα καταραμένο θα ξεφύγει, μην επιβαρύνετε τους λεμφαδένες σας!!!

Κρατούμενο 1

Ψηλάφιση vs αίσθησης 0-1: Αφουγκραστείτε τις αισθήσεις σας! Είναι τέχνη, είναι δεξιότητα, καλλιεργείται… πόσες φορές (με έχετε βαρεθεί) σας προτρέπω να το κάνετε σε ένα μάθημα γιόγκα…
(προς Θεού δεν λέω να μην κάνετε αυτοεξέταση μαστού, να το κάνετε και μάλιστα με μεγάλη σύνδεση και επίγνωση σε μηνιαία βάση, μόλις ξεκινήσει η περίοδος, δεν μπορεί να το ξεχάσεις!)

Κρατούμενο 2

Μην επιβαρύνετε τους λεμφαδένες σας: Έχουν ήδη το σημαντικότερο των σημαντικότερων έργο να εκτελέσουν. Μην απλώνετε περιττές κρέμες, λοσιόν, αποσμητικά, που θα περάσουν στη λέμφο και θα πρέπει οι αδένες να “ασχοληθούν” με αυτά, αντί με τα “άλλα”.

  • Πίνετε πολύ νερό, λέμφος=κυρίως νερό
  • Κινηθείτε
  • Περπατήστε
  • Γιατί όχι; χοροπηδήστε
  • Και μην ξεχνάτε τις ΒΑΘΙΕΣ κοιλιακές αναπνοές (με έχετε βαρεθεί το ξέρω…αλλά η αρνητική πίεση που δημιουργείται στον θώρακα όταν γεμίζεις και κρατάς τον αέρα με “φουσκωμένη κοιλιά” λειτουργεί ως η αντλία που δεν έχει το λεμφικό!)
Care for yourself, care for your lymph.

Εγγραφείτε εδώ για τον νέο κύκλο μαθημάτων γιόγκα για το λεμφικό “FLOW ‘N GlOW”:

subscribepage.io/flowandglow

Namaste καλά!
Δάφνη

Το όνομα μου είναι Δάφνη, έχοντας εργαστεί για μια εικοσαετία μπροστά από έναν υπολογιστή ως μεταφράστρια-ελεύθερη επαγγελματίας, άπειρες ώρες ημερησίως, το σώμα μου “απαίτησε” κάποια στιγμή τη φροντίδα που δεν του έδειχνα. Οξεία οσφυαλγία, εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα, αλλά και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) ήταν συμπτώματα που δεν μπορούσα πλέον να αγνοώ. Έτσι περι το 2010 ξεκίνησε το ταξίδι μου στη yoga. Για πολλά χρόνια έκανα yoga ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου, ώστε να μένω συγκροτημένη απέναντι στις διάφορες αντιξοότητες, μικρές και μεγάλες, που κατά καιρούς αντιμετώπιζα. Ώσπου το 2019, έκανα την εκπαίδευση δασκάλων γιόγκα 200 ωρών της Yoga Alliance, όπου και γνώρισα την yin yoga, μια πρακτική που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου. Σε μετέπειτα στάδιο ασχολήθηκα και με την ashtanga, που είναι μια δομημένη σειρά θεραπευτικών ασκήσεων, καθώς και με τον τρόπο διδασκαλίας της. Η ashtanga είναι το yang της yin yoga, το τέλειο πάντρεμα των δύο αντιθέτων, yin και yang, για ισορροπία, μέσα κι έξω! Επίσης τα μαθήματά μου είναι όλα λίγο-πολύ εμπλουτισμένα με τεχνικές αποσυμφόρησης και παροχέτευσης της λέμφου, από το τελευταίο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχω ολοκληρώσει. Καθώς πάντα μου άρεσαν οι λέξεις συνεχίζω να γράφω στο blog μου, ενώ ταυτόχρονα έχω αφοσιωθεί στα μαθήματά γιόγκα που παραδίδω online, με σκοπό να βοηθήσω κι άλλους να δουν τα οφέλη που είδα κι εγώ από τη γιόγκα.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Οι πατρίδες αλλάζουν χέρια

e-enimerosi

Σύντομη ιστορία των δασικών πυρκαγιών (Μέρος 2ο Ιστορικοί χρόνοι)

e-enimerosi

Κουρδικό κράτος στην Τουρκία: Ιδού η απάντηση στην αξίωσή της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο

e-enimerosi