Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου.
Το λεμφικό αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που μεταφέρει τη λέμφο σε όλο το σώμα, χωρίς αντλία όμως (π.χ. όπως κάνει η καρδιά για το κυκλοφορικό).
Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από λεμφικά αγγεία και αγωγούς, αλλά και λεμφαδένες, ως γνωστόν!
Αποτελείται:
1. από το επιπολής ή επιφανειακό λεμφικό δίκτυο (αυτή είναι η λέμφος που ζει στη φάσια!) και φιλτράρει ό,τι εισέρχεται από το δέρμα
2. Από το εν τω βάθει που περιβάλλει τα περισσότερα όργανα του σώματος.
Όλα ξεκινούν 1 χιλιοστό κάτω από την επιδερμίδα με την είσοδο στα τριχοειδή λεμφικά αγγεία πλάσματος του αίματος, μαζί με πρωτεΐνες, άλατα, λίπος και γλυκόζη, που από τη στιγμή της εισόδου τους μετονομάζονται σε αυτό που αποκαλούμε “λέμφο”.
Επίσης, στη λέμφο θα βρούμε προϊόντα του μεταβολισμού, τοξίνες, κατεστραμμένα κύτταρα, καρκινικά κύτταρα, και ξένους εισβολείς. Όλα αυτά μεταφέρονται στους λεμφαδένες για να καταστραφούν!
Πώς κινείται όμως η λέμφος μέσα στα λεμφαγγεία, λοιπόν, αφού δεν υπάρχει αντλία; Φανταστείτε το σαν μια κάμπια που συσπάται και ωθεί προς τη μία κατεύθυνση τη λέμφο. Επίσης, η κίνηση της λέμφου επηρεάζεται από:
1) τη σύσπαση των μυών,
2) την αναπνοή και το διάφραγμα,
3) τον παλμό των αρτηριών ΚΑΙ
4) την επίδραση από την κίνηση των αρθρώσεων.
Οι λεμφαδένες είναι από τη σοφή φύση στρατηγικά τοποθετημένοι σε σημεία αρθρώσεων, όπως αυχένας, μασχάλες, βουβωνική χώρα, όπου κινούμενοι, στρεφόμενοι κ.λπ. φυσιολογικά και π.χ. περπατώντας ενεργοποιούμε τις περιοχές αυτές!
Κρατάμε τους λεμφαδένες μας υγιείς λοιπόν κάνοντας απλές κάμψεις του αυχένα, περιφορές των χεριών και περπατώντας! (ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΟΚ?)