Εκκλησία

Δεκαπενταύγουστος: Ο μήνας της Παναγίας και της Ορθοδοξίας

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης είναι η Κοίμησις της Θεοτόκου, η οποία είναι Θεομητορική εορτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των υπόλοιπων χριστιανικών ομολογιών. Είναι χαρά και πανηγύρι για όλη την Ορθόδοξη οικουμένη και εορτάζεται κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου.

Μεγάλη γιορτή της Παναγίας: Ημέρα χαράς αλλά και συγκίνησης για την Ορθοδοξία

 Η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι γεμάτες συγκίνηση ακολουθίες του Μικρού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεοτόκο, απαρτίζουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Δεκαπενταύγουστου.

Η ημέρα αυτή όμως, είναι και μέρα χαράς για τους Χριστιανούς και την Ορθοδοξία. Κάθε χρόνο, εορτάζουμε με την αρμόζουσα κατάνυξη και με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου σπεύδει στην εκκλησία, για να προσευχηθεί, να προσκυνήσει και τιμήσει με την παρουσία του την εκκλησία.

Παναγία, η μητέρα του Χριστού και όλων των ανθρώπων

Η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού. Η Παναγία συνάντησε το «κοινόν χρέος», “γνώρισε” δηλαδή τον θάνατο, που δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αφού είδε με τα ίδια της τα μάτια την Σταύρωση του Υιό της, Χριστού.

Ακολούθησε η Ανάσταση του Χριστού, η οποία κατήργησε τον θάνατο και οι ψυχές των δίκαιων ανθρώπων διαβαίνουν τις πύλες του Παραδείσου. Κατά την Δευτέρα Παρουσία, τα σώματα των ανθρώπων που έχουν διάγει ενάρετο βίο, θα αναστηθούν πνευματικά. Κατά την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού θα παραμείνουν άφθαρτα και η ψυχή τους θα είναι για πάντα ζωντανή στα επουράνια.

Διό θνήσκουσα, σύν τω Υιώ εγείρη διαιωνίζουσα» (Κοσμάς ο Ποιητής, α’ ωδή Κανόνος στην Κοίμηση της Θεοτόκου)

Κατά θεία παραχώρηση και φιλανθρωπία, ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα γίνεται πρόσκαιρα, για να μη γίνει «τό κακόν αθάνατον». Στον τάφο το ανθρώπινο σώμα υφίσταται διάλυση μέχρι την κοινή εξανάσταση. Το θεοδόχο σώμα της Παναγίας, το σώμα που κυοφορούσε για εννέα μήνες ως βρέφος τον Υιό της, τον Χριστό, τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της «μετέστησεν αυτήν προς τας εκείθεν μονάς, Χριστός ο εξ’ αυτής άνευ σποράς γεννηθείς». Το σώμα της Παναγίας αναστήθηκε και αφού ενώθηκε με την καθαρή της ψυχή της, αναλήφθηκε στους ουρανούς, πνευματικό και άφθαρτο για να είναι πάντοτε “στους αιώνας των αιώνων” κοντά στον Υιό και Θεό της. «Διό θνήσκουσα, σύν τω Υιώ εγείρη διαιωνίζουσα» (Κοσμάς ο Ποιητής, α’ ωδή Κανόνος στην Κοίμηση της Θεοτόκου).

Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο Άγιος Ιερόθεος ήταν παρόντες στο τελευταίο μυστήριο της ζωής της Παναγίας 

Πηγή εικόνας: Google

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στο τελευταίο μυστήριο της ζωής της, έπρεπε να είναι παρόντες όλοι οι «αυτόπται του Λόγου και υπηρέται», δηλαδή οι Απόστολοι και οι Άγιοι Ιεράρχες. Συγκεκριμένα βρίσκονταν εκεί ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο πρώτος Επίσκοπος Αθηνών και δάσκαλός του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο Άγιος Ιερόθεος.

Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Αυγούστου 

Εκείνη την ημέρα εορτάζει η μισή Ελλάδα. Είναι ένδοξη και μεγάλη γιορτή για την Ορθοδοξία. Γιορτάζει: ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Δέσποινα, η Μαρία, η Μαργετίνα, η Μαριγώ, η Μαρινίκη, η Μιρέλλα, ο Μάριος, που ξαναγιορτάζουν στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννησις της Θεοτόκου) και στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου). Επισης, γιορτάζουν και η Γεσθημανή, ο Θεοτόκης, η Θεοτοκία, η Μαριάντζελα, η Μαρινέλα, η Ελώνα, η Ελόνα, η Ηλιοστάλακτη, η Καθολική, η Κρυστάλλω, Κρουσταλένια, Πρέσβεια, Συμέλα (Σιμέλα).

Χιλιάδες επίθετα έχουν αποδοθεί στην Παναγία από την εκκλησία 

Στην Παναγία έχουν αποδοθεί από την εκκλησιαστική ζωή χιλιάδες επίθετα και επωνυμίες. Αυτά έχουν σχέση με τα θαύματά της ή έχουν δοθεί εκ μέρους των κτητόρων Ιερών Ναών και Μοναστηριών ή από απλά γεγονότα της εκκλησιαστικής ζωής και παραδόσεως. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά επίθετα, από τα οποία διαφαίνεται η ευλάβεια και η ποιητικότητα του ελληνικού λαού είναι τα ακόλουθα: Άξιον Εστίν, Αχειροποίητος, Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Παναγία Αγγελόκτιστη, Αθηνιώτισσα, Αμόλυντος, Αντιφωνήτρια, Βλαχερνίτισσα, Φανερωμένη, Εσφαγμένη, Ζωοδόχος Πηγή, Κουκουζέλισσα, Μυροβλίτισσα, Μυρτιδιώτισσα, Παμμακάριστος, Πορταρίτισσα, Ρόδον το Αμάραντον, Χρυσοκαστριώτισσα και πολλά περισσότερα.

Η εικόνα της Παναγίας «Φοβερά Προστασία» τιμάται στο Άγιον Όρος

Στον Άγιον Όρος, στη Μονή Κουτλουμουσίου, βρίσκεται και τιμάται η  εικόνα της Παναγίας, που φέρει την ονομασία: «Φοβερά Προστασία».Η ονομασία είναι προερχόμενη από το σχετικό τροπάριο:«Προστασία φοβερά και ακαταίσχυντε μη παρίδης αγαθή τας ικεσίας ημών πανύμνητε Θεοτόκε».

Δεκαπενταύγουστος: Τα μέτρα κυκλοφορίας που εφαρμόζονται κάθε χρόνο

Δεκάδες πιστοί, κάθε χρόνο σπεύδουν να προσκυνήσουν την Παναγία σε χιλιάδες τοποθεσίες στην Ελλάδα. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση στους δρόμους είναι μεγάλη, αφού πραγματοποιούνται άπειρες μετακινήσεις οδικώς, από το ένα μέρος στο άλλο.

Η ανάγκη αποφυγής ατυχημάτων οδηγεί σε αυξημένα και έκτακτα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας κάθε χρόνο, για την προστασία των οδηγών και προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα στους δρόμους, λόγω της αυξημένης κίνησης.

‘Εντονη αστυνόμευση αναμένεται να υπάρξει στο οδικό δίκτυο

 Ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, με έντονη αστυνομική παρουσία στο οδικό δίκτυο, σε σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια, καθώς και απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στις εθνικές οδούς, προβλέπεται βάσει ειδικού σχεδιασμού να πραγματοποιηθεί η κυκλοφορία στους δρόμους από σήμερα, Παρασκευή.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη κυκλοφοριακών προβλημάτων

Με στόχο την ασφάλεια των πολιτών, την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας, προβλέπεται και η συγκρότηση συνεργείων της Τροχαίας, για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων που ευθύνονται για θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, η μη χρήση προστατευτικού κράνους, το αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ), αλλά και εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες Τροχαίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα τροχαία ατυχήματα. Ακόμη, θα υπάρχουν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Δεκαπενταύγουστος ή αλλιώς το «Πάσχα του Καλοκαιριού»

Στην Ελλάδα, η Κοίμηση της Θεοτόκου ονομάζεται και «Πάσχα του Καλοκαιριού». Παραδοσιακά πανηγύρια πραγματοποιούνται σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια και πλέον είναι προσαρμοσμένα με την γενικευμένη κατάσταση την πανδημίας και με μέτρα τήρησης κατά του κορωναιού. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ακόμη, όπως είναι μεταξύ άλλων η Τήνος, η Πάρος και η Πάτμος) στολίζουν επιτάφιο κάνοντας περιφορά προκειμένου να τιμήσουν την Παναγία.

Στην Τήνο η Κοίμηση της Θεοτόκου συνδέεται και με τον τορπιλισμό της «’Ελλης»

Από το όρος Μελά η Παναγία Σουμελά, μεταφέρθηκε στο Βέρμιο Ημαθίας. Η γιορτή της Παναγίας στην Τήνο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τορπιλισμό της «Έλλης». Μαζί με την Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Ελλάδα τιμάται η μνήμη όσων έχουν χαθεί.

Ονομασίες και τοπωνύμια της Παναγίας

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν αναρίθμητες εκκλησίες που φέρουν ονόματα της Παναγίας, όπως η Καστροβασίλισσα στη Λέρο, στην Αστυπάλαια η Πορταΐτισσα, στη Ρόδο η Κρεμαστή και στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή. Επίσης,στη Λέσβο η Αγία Σιών της Αγιάσου και στη Νίσυρο η Σπηλιανή Κυρά.

Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό.

Στην Κρήτη η Καλυβιανή και η Μεγάλη Παναγιά της Νεάπολης, στην Ίμβρο η Παναγιά η Ιμβριώτισσα και στη Χαλκιδική η Μεγάλη Παναγιά. Στη Γουμένισσα το Θεομητορικό Μοναστήρι, στην Ήπειρο η Μολυβδοσκέπαστη, στην Κεφαλονιά η Οφιούσα, στην Άνδρο η Φανερωμένη, στην Κάρπαθο η Παναγιά της Ολύμπου και η Χοζοβιώτισσα στην Αμοργό και πολλές άλλες ονομασίες της Παναγίας.

Στη Σκιάθο η Βαγγελίστρα, στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η Παναγιά της Έλωνας και η Επισκοπιώτισσα στη Μαντινεία.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός

Κάποιοι έχουν συνδυάσει λανθασμένα στο μυαλό τους την Κοίμηση της Θεοτόκου με ένα γεγονός  δυσάρεστο για τον ελληνικό λαό, λόγω της μετάστασης της Παναγίας στη ζωή, «μετέστη προς την ζωήν». Μόνο χαρμόσυνη μέρα είναι για όλους τους ‘Ελληνες, μέρα λαμπρής γιορτής, όπου τιμούμε την Παναγία, με την παρουσία μας στην εκκλησία τον Δεκαπεντάυγουστο, ανάβοντας ένα κερί. Ευλογημένη μέρα! Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας.

‘Ανθρωποι όλων των ηλικιών πηγαίνουν στις Εκκλησιές σε όλη την Ελλάδα, στις 15 Αυγούστου. Δεν είναι μια συνηθισμένη, αλλά μια ξεχωριστή μέρα για όλο τον Χριστιανικό Ελληνισμό. Πλήθος ευχών ανταλλάσσουν οι ‘Ελληνες τέτοια μέρα κάθε χρόνο, εορτάζοντας και τιμώντας την Κοίμηση της Θεοτόκου!

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Πηγές:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ekklisiaonline.gr/nea/dekapentavgoustos-megali-giorti-tis-panagias-15-avgoustou-2/&ved=2ahUKEwjAtO3j_7_5AhWZiv0HHQp3DpUQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw2zlbLTaI7B-WplyztwUYBI

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.eea.gr/arthra-eea/dekapentavgousto-giorti-tis-orthodoxias-ithi-ki-ethima/&ved=2ahUKEwjAtO3j_7_5AhWZiv0HHQp3DpUQFnoECAMQAQ&usg=AOvVaw0CrfrC35DyOK4jPdR9zo9D

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ekklisiaonline.gr/nea/dekapentavgoustos-i-kimisi-tis-theotokou-ke-i-epidrasi-stin-melopiisi-ton-ymnon-pros-tin-yperagia-theotoko/&ved=2ahUKEwiMqeKIw8D5AhWR76QKHbCeBaQQ0PADKAB6BAhUEAE&usg=AOvVaw2DOK4pLpNOQXjX9Nn_PdMI

https://www.google.com/amp/s/www.in.gr/2022/08/09/greece/dekapentaygoustos-ektakta-metra-tis-troxaias/amp/

Σχετικές αναρτήσεις

Έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά την Ελλάδα.

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος, τα Πάθη και η Σταύρωση του Θεανθρώπου

e-enimerosi

Μεγάλη Τετάρτη – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω.

e-enimerosi