Διεθνή

Αμετάβλητα αφήνει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Δεκέμβριο.

Μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων και την παύση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται τον Δεκέμβριο. Τι σημαίνει αυτό για τους κατασκευαστές και τους αποταμιευτές;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αυξάνει περαιτέρω τα επιτόκια. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΚΤ, το ανώτατο όργανο νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τα επιτόκια, τα βασικά επιτόκια παραμένουν στο σημερινό τους επίπεδο.

Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ που λαμβάνουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις τους στην κεντρική τράπεζα, το οποίο έχει επίσης ορισμένες επιπτώσεις στα επιτόκια αποταμίευσης, παραμένει στο 4%. Το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης που πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες για δάνεια από την κεντρική τράπεζα παραμένει στο 4,5%. Και το ανώτατο επιτόκιο αναχρηματοδότησης για δάνεια μίας ημέρας από τράπεζες παραμένει στο 4,75%.

Η ΕΚΤ ακολουθεί έτσι την αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve (Fed), η οποία επίσης άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Τετάρτη. Με παρόμοιο τρόπο συμπεριφέρονται και άλλες κεντρικές τράπεζες. Ο κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε παύση για τα επιτόκια.

Οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων

Πρόσφατα υπήρχαν εικασίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές για το πότε η ΕΚΤ θα μείωνε τα επιτόκια για πρώτη φορά το επόμενο έτος. Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση ότι αναμένει την πρώτη μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος τον Απρίλιο.

Στην εικασία συνέβαλαν και εκπρόσωποι της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλάου, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή πέφτει ταχύτερα από το αναμενόμενο. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel χαρακτήρισε την πτώση του πληθωρισμού ως «αξιοσημείωτη». Ωστόσο, τόνισε ότι ο πληθωρισμός «δεν πρέπει να δηλώνεται πρόωρα νικημένος».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,4% τον Νοέμβριο, έναντι 2,9% τον Οκτώβριο. Στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός 2% μεσοπρόθεσμα.

Δύσκολο «τελευταίο μίλι» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν κινδύνους πληθωρισμού. «Η πόρτα για μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει επομένως να ανοίξει ακόμη», γράφει η Ulrike Kastens, Ευρωπαίος οικονομολόγος στην εταιρεία κεφαλαίων DWS. «Οι αβεβαιότητες σχετικά με την υποκείμενη τάση του πληθωρισμού είναι ακόμα πολύ μεγάλες».

Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον στη Γερμανία. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε τη νίκη». Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel είπε ότι το «τελευταίο μίλι» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σκληρό, όπως το σκι αντοχής.

Τι σημαίνει αυτό για τόκους οικοδομής και αποταμίευσης;
  • Τα επιτόκια για τους καταναλωτές είχαν πρόσφατα μειωθεί σε ορισμένες περιοχές, αν και όχι σε όλες τις περιοχές. 
  • Τα επιτόκια δόμησης είχαν μειωθεί αρκετά σημαντικά, από 4,22 σε 3,74% για δάνεια με σταθερό επιτόκιο δέκα ετών.
  • Τα επιτόκια ταμιευτηρίου για καταθέσεις καθορισμένης διάρκειας είχαν πρόσφατα μειωθεί κατά τουλάχιστον στις περισσότερες τράπεζες από ό,τι αυξήθηκαν, όπως ανέφερε την Πέμπτη η διαδικτυακή πύλη Verivox: «Στις αρχές Νοεμβρίου, οι καταθέσεις καθορισμένης διάρκειας με διάρκεια δύο ετών σε τράπεζες ενεργές.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από την FAZ

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.