Κοινωνία Κόσμος

Γιατί η βιταμίνη C δεν θα «ενισχύσει» το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στον κοροναϊό

Η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά απίθανο να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν τον νέο κορωναϊό. 

Όταν πάσχουν από το κοινό κρυολόγημα, πολλοί άνθρωποι τσακίζουν χυμό πορτοκαλιού για το συμπλήρωμα της βιταμίνης C σε μια προσπάθεια να «ενισχύσουν» το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αλλά τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν απομακρύνονται από το κοινό κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους και υπάρχουν ακόμα λιγότερες ενδείξεις ότι παρέχουν ανοσία έναντι του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19.

Ο μύθος

Η βιταμίνη C , γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, έγινε γνωστή ως SuperNutrient του ανοσοποιητικού-τόνωση μετά από δύο φορές βραβευμένο με Νόμπελ Linus Pauling ο οποίος ανέδειξε τα υποτιθέμενα οφέλη της ουσίας σε μια σειρά από βιβλία, Ζωντανή Επιστήμη έχουν αναφερθεί στο παρελθόν . Ο Pauling ισχυρίστηκε ότι η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C δεν θα μπορούσε μόνο να αποτρέψει το κοινό κρυολόγημα, αλλά επίσης να βοηθήσει να ματαιώσει τις πιο σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. 

Από τη στιγμή που ο Pauling δημοσίευσε τα βιβλία του, στη δεκαετία του ’70, οι τολμηρότεροι ισχυρισμοί του δεν αντέδρασαν στον επιστημονικό έλεγχο. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μειώνουν τη διάρκεια του κρυολογήματος στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του δεκάδες μελέτες του 2013 . 

Η ανασκόπηση έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας κατά 8% στους ενήλικες και κατά 14% στα παιδιά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης C μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του κρυολογήματος περίπου μία ημέρα. Οι συμμετέχοντες σε κάθε μελέτη συμπλήρωσαν τη βιταμίνη C για ποικίλες περιόδους, αλλά γενικά η ημερήσια δόση ήταν τουλάχιστον 200 χιλιοστόγραμμα. 

Αρκετές από τις αναθεωρημένες μελέτες περιελάμβαναν άτομα υπό έντονο φυσικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των μαραθωνοδρόμων και των στρατιωτών. Μεταξύ αυτών των ατόμων, εκείνοι που έλαβαν βιταμίνη C είχαν περίπου μισές πιθανότητες να κρυολογίσουν, όπως εκείνοι που δεν έλαβαν τέτοια συμπληρώματα. Αλλά στο γενικό πληθυσμό, τα συμπληρώματα δεν εμπόδιζαν το κοινό κρυολόγημα. 

Ομοίως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του COVID-19, ο Δρ. William Schaffner, καθηγητής προληπτικής ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Τενεσί, δήλωσε στους New York Times Parenting .

“Εάν πρόκειται να υπάρξει πλεονέκτημα, θα είναι πολύ μέτριο”, δήλωσε ο Schaffner.

Πέρα από το κοινό κρυολόγημα 

Αν και τα συμπληρώματα δεν μπορούν να αποτρέψουν το κοινό κρυολόγημα, η βιταμίνη C εξακολουθεί να είναι σημαντική για την υγεία σας. Εξυπηρετεί ουσιώδεις ρόλους στο ανθρώπινο σώμα και υποστηρίζει φυσιολογική ανοσολογική λειτουργία, σύμφωνα με μια αναφορά του 2017 στο περιοδικό Nutrients . 

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, δηλαδή εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος και από την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν άγχος, συμπεριλαμβανομένης της υπεριώδους ακτινοβολίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι ελεύθερες ρίζες φορτίζονται με σωματίδια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και το γενετικό υλικό εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτα και έτσι να προκαλέσουν επιβλαβή φλεγμονή. 

Εκτός από τη διακοπή των ελεύθερων ριζών, η βιταμίνη C βοηθά στην ενεργοποίηση πολλών βασικών ενζύμων στο σώμα, τα οποία συνεχίζουν να συνθέτουν ορμόνες και να δημιουργούν κολλαγόνο, μια σκληρή πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και στους συνδετικούς ιστούς, σύμφωνα με την έκθεση του 2017. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν στον έλεγχο της ανταπόκρισης του καρδιαγγειακού συστήματος σε σοβαρές λοιμώξεις, ενώ το κολλαγόνο ενισχύει το δέρμα από τραυματισμό.

Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να ενισχύσει τις λιπαρές μεμβράνες στο δέρμα και τον συνδετικό ιστό προστατεύοντας έτσι όργανα όπως οι πνεύμονες από παθογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την κυτταροκαλλιέργεια και τις προκλινικές μελέτες. Όταν τα σφάλματα διεισδύσουν στο σώμα, η βιταμίνη C βοηθάει να κατευθύνονται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ουδετερόφιλα στο σημείο της λοίμωξης και να υπερασπίζεται αυτά τα κύτταρα έναντι των ελεύθερων ριζών, σημειώνει η έκθεση του 2017.

Εν ολίγοις, το σώμα στηρίζεται στη βιταμίνη C για να ξεκινήσει μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση, διατηρώντας παράλληλα ελάχιστες ζημιές. Ωστόσο, το σώμα δεν μπορεί να κάνει τη δική του βιταμίνη C ή να αποθηκεύσει αποτελεσματικά τη θρεπτική ουσία, καθώς η υδατοδιαλυτή βιταμίνη διαλύεται μόλις απορροφηθεί και εκκρίνεται στα ούρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιήσετε τις καθημερινές σας ανάγκες είναι να καταναλώνετε φρούτα, λαχανικά και εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνες. 

Η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αλλά γενικά, οι ενήλικες άνδρες συνιστώνται να καταναλώνουν τουλάχιστον 90 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα και οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 75 mg. Οι άνθρωποι που καπνίζουν πρέπει να προσθέσουν 35 mg στη συνιστώμενη δόση τους, καθώς το κάπνισμα μειώνει το σώμα της διαθέσιμης βιταμίνης C, σύμφωνα με το NIH. 

Σημειώστε ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C, που υπερβαίνουν το ημερήσιο επίπεδο των 2.000 mg, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και κοιλιακό άλγος σε πολλούς ανθρώπους. Επιπρόσθετα, οι άνδρες που είχαν στο παρελθόν πέτρες στα νεφρά και που δοκιμάζουν υψηλά για μια χημική ουσία που ονομάζεται οξαλικό θα πρέπει να αποφεύγουν τη συμπλήρωση με βιταμίνη C, καθώς η ουσία μπορεί να ενισχύσει το σχηματισμό αυτών των τύπων πέτρων, Stephen Lawson, ερευνητής στο Linus Pauling Institute στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον. (Το Ινστιτούτο Linus Pauling ιδρύθηκε αρχικά από τον ίδιο τον Pauling για να διεξαγάγει έρευνες για τη διατροφή και το ρόλο του στην υγεία και τις ασθένειες).

“Να είστε επιφυλακτικοί της δημοσιότητας και των τίτλων”  

Ενώ τα συμπληρώματα βιταμίνης C θέτουν μικρούς κινδύνους για τους καταναλωτές, τα άλλα αποκαλούμενα προϊόντα που «ενισχύουν την ανοσοποίηση» θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή. 

Από την έναρξη της εστίας COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Federal Trade Commission (FTC) έχουν ήδη στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε επτά εταιρείες για την πώληση ψευδών προϊόντων που υπόσχονται να θεραπεύσουν, ιική μόλυνση. “Αυτές οι προειδοποιητικές επιστολές είναι μόνο το πρώτο βήμα”, δήλωσε ο πρόεδρος της FTC Joe Simons σε ένα δελτίο τύπου. “Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα επιβολής ενάντια σε εταιρείες που συνεχίζουν να εμπορεύονται αυτό το είδος απάτης”.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι άλλα λεγόμενα συμπληρώματα ανοσοκαταστολής – όπως ψευδάργυρος, πράσινο τσάι ή εχινάκεα – συμβάλλουν στην πρόληψη λοιμώξεων του SARS-CoV-2, ο Δρ. Mark Mulligan, διευθυντής τμήματος των λοιμωδών νόσων και κέντρο εμβολίων στο NYU Ιατρικό Κέντρο Langone, δήλωσε στην New York Times Parenting. “Δεν συστήνω να ξοδεύω χρήματα για συμπληρώματα για αυτό το σκοπό”, δήλωσε ο Mulligan.

“Το ιατρικό επάγγελμα εξακολουθεί να μην γνωρίζει ακριβώς πώς να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρά τα προϊόντα που μπορεί να υποστηρίξει τα συμπληρώματα”, δήλωσε στη The Washington Post η Julie Stefanski, καταχωρημένη διαιτολόγος διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας .  

Το FDA δεν κάνει κτηνιατρικά συμπληρώματα καθώς κάνει φαρμακευτικά φάρμακα. αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων μπορούν να διαθέσουν νέα προϊόντα στην αγορά χωρίς να αποδείξουν πρώτα ότι οι ουσίες είναι είτε ασφαλείς είτε αποτελεσματικές. Η FDA και η FTC έρχονται μετά από το γεγονός ότι αστυνομεύουν ένα προϊόν το οποίο παρουσιάζει “σημαντικό ή παράλογο κίνδυνο ασθένειας ή τραυματισμού ή που αλλιώς είναι αλλοιωμένο ή κακής ποιότητας”.

Οι οργανισμοί αυτοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εκθέσεις των καταναλωτών, των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ίδιων των κατασκευαστών, προκειμένου να εντοπίσουν τα προϊόντα και να τα βγάλουν από την αγορά. Ωστόσο, η FDA ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να “προσέχουν τη διαφημιστική εκστρατεία και τους τίτλους”, λέγοντας ότι οι αδημοσίευτες αιτήσεις διαρκούν συνεχώς με τις ετικέτες των συμπληρωμάτων και εξαρτάται συχνά από εσάς να τις εντοπίζετε. 

Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο FDA συνιστά να “αφήσετε τον επαγγελματία υγείας σας να σας συμβουλεύσει για τη διαλογή αξιόπιστων πληροφοριών από αμφισβητήσιμες πληροφορίες”. Ευτυχώς, στην περίπτωση της βιταμίνης C, τα συμπληρώματα συνήθως δεν προκαλούν επιβλαβείς παρενέργειες, εκτός εάν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. 

πηγή: livescience

Σχετικές αναρτήσεις

Ρόδος: Ξεκίνησαν Τα “Μπάνια” Στο Σιντριβάνι.

e-enimerosi

Γυναικοκτονίες. Μια πληγή που πονάει.

Δημήτρης Λίτσας

Σεισμός 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία.

e-enimerosi