Άρθρα Ρεπορτάζ

H Δύναμη Του Ωμ Και Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο.

Γράφει η Δάφνη Μπιμπισίδου. 

Αναρωτιέστε ίσως τι είναι το “Ωμ” στο τέλος της πρακτικής της γιόγκα; Έχετε ακούσει ίσως ότι πρόκειται για έναν ιερό ήχο, αλλά δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Το “Ωμ” (ή “Άουμ”) δεν είναι ένας τυχαίος ήχος. Είναι ένα βαθύ και αρχαίο μάντρα που κατέχει ξεχωριστή θέση στη γιόγκα. Όταν ψάλλεται, λέγεται ότι συνδέει τον άνθρωπο με το σύμπαν και τον αφυπνίζει.

Οι ρίζες του “Ωμ” βρίσκονται στην αρχαία Ινδία και στη γιόγκα. Το “Ωμ” αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους ήχους που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα και την πνευματική πρακτική. Συμβολίζει την αρχική κατάσταση της δημιουργίας, τον κόσμο και τη σύνδεση του ανθρώπου με το απόλυτο. Η ψαλμωδία του “Ωμ” είναι βαθιά ριζωμένη στην ινδική πνευματική παράδοση και συνδέεται με τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική και την εσωτερική αναζήτηση.

✨Αρμονία: Το “Ωμ” συχνά αποκαλείται ο ήχος του σύμπαντος και η εκφορά του μπορεί να βοηθήσει στον συντονισμό του μυαλού, του σώματος και της ψυχής σας.

✨Δόνηση: Η δόνηση που δημιουργείται ψάλλοντας το “Ωμ” θεωρείται ότι καθαρίζει και ενεργοποιεί τα τσάκρα σας, προάγοντας την συνολική ευεξία σας.

✨Γαλήνη: Ο χαλαρωτικός ήχος του “Ωμ” μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σας, να μειώσει το άγχος και να φέρει μια βαθιά αίσθηση εσωτερικής γαλήνης.

✨Σύνδεση: Ψάλλοντας το “Ωμ” είναι σαν να στέλνετε μια κοσμική πρόσκληση – σας ανοίγει στην πνευματική διάσταση και σας συνδέει με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας.

✨Επιστήμη: Η επιστήμη τέλος έχει αποφανθεί ότι ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο μπορείτε να το κάνετε ψέλνοντας μόνο “μμμμμμ” αντί για “Ωμ” σε περίπτωση που είστε τίποτις προληπτικοί 😉

yoga, meditation, pose-4489430.jpg
Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που συχνά ονομάζεται “περιπλανόμενο νεύρο,” είναι ένα από τα σημαντικότερα νευρικά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα. Vagus σημαίνει περιπλάνηση στα λατινικά. Το όνομα αντικατοπτρίζει τη μακρά διαδρομή και την εκτεταμένη διακλάδωση των πνευμονογαστρικών νεύρων μας.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο περνά κάτω από το λαιμό όπου έχει διάμετρο περίπου 5 χιλιοστά, ταξιδεύει στη θωρακική κοιλότητα και στέλνει τα παρακλάδια του στην καρδιά και τους πνεύμονες. Στη συνέχεια ταξιδεύει μέσα από το διάφραγμα για να νευρώσει σχεδόν όλα τα κοιλιακά όργανα.

Ονομάζεται επίσης και «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω της ικανότητάς του να επικοινωνεί από τον εγκέφαλο στο έντερο. Επιπλέον, προλαμβάνει τις φλεγμονές ρυθμίζοντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος.

Όταν διεγείρεται, προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το άγχος και αυξάνει τη συνολική ενέργεια.

Οι δονήσεις που προκαλούνται διεγείρουν τα αισθητήρια νεύρα των φωνητικών σας χορδών. Αυτή η απαλή διέγερση ενεργοποιεί μια σειρά οφελών: 
  • Μείωση του άγχους: Η ψαλμωδία δημιουργεί ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης και βοηθώντας σας να ηρεμήσετε.
  • Βελτιωμένη διάθεση: Η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, που βελτιώνουν τη διάθεσή σας.
  • Καλύτερη πέψη: Ένα υγιές πνευνογαστρικό υποστηρίζει τη σωστή πέψη, βοηθώντας το σώμα σας να απορροφά αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά.
  • Βελτιωμένη καρδιακή υγεία: Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του ρυθμού της καρδιάς σας και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, συμβάλλοντας στην καρδιακή σας υγεία.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Ένα ενεργοποιημένο πνευμογαστρικό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, βοηθώντας το σώμα σας να αντιμετωπίσει κάθε ασθένεια.

Η πρακτική της γιόγκα και η αργή διαφραγματική αναπνοή με μεγάλη εκπνοή διεγείρουν το πνευμονογαστρικο άμεσα. Η βύθιση σε κρύο νερό του προσώπου ή και του λαιμού διεγείρει επίσης το πνευμονογαστρικό νεύρα μέσω ενός αντανακλαστικού των νεύρων του δέρματος. Το τραγούδι (ακόμη και οι ήχοι με κλειστό στόμα) μπορεί να αυξήσουν τον πνευμονογαστρικό τόνο επειδή το νεύρο νευρώνει τον λάρυγγά μας.

Οπότε γιατί να μην το δοκιμάσετε;

Εντάξτε ψιθύρισμα, σιγοτραγούδισμα, ωμ ή σκέτο μμμμ στην καθημερινή ή εβδομαδιαία σας ρουτίνα! Μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της ευεξίας σας.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτοποριακή Δράση που προάγει τη Ψηφιακή Ασφάλεια

e-enimerosi

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi