Γερμανία

Η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με το φρένο χρέους το 2024.

Οι ηγέτες του συνασπισμού συμφώνησαν «τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και τι δεν μπορούμε», όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος. Η κυβέρνηση θα επιμείνει σε τρεις σημαντικούς στόχους.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε εξοικονομήσεις και περικοπές για το επόμενο έτος. Στόχος είναι να αποφασιστεί ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος χωρίς να ανασταλεί εκ νέου σε μεγάλη κλίμακα το φρένο χρέους του Βασικού Νόμου. Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα. Ως εκ τούτου, έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας «τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά και τι δεν μπορούμε», είπε ο Καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Διαβεβαίωσε ότι ο συνασπισμός εμμένει σε τρεις σημαντικούς στόχους:
  • Την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης
  • Την κοινωνική συνοχή
  • Την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Ο Σόλτς εξήγησε ότι τα οφέλη για την Ουκρανία θα καλυφθούν αρχικά από τον τακτικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ για όπλα και έξι δισεκατομμυρίων για τη στήριξη Ουκρανών προσφύγων στη Γερμανία. Ωστόσο, ο Καγκελάριος έθεσε την προοπτική ότι τα όρια του προϋπολογισμού ενδέχεται να μην είναι πλέον επαρκή σε μεταγενέστερη ημερομηνία, για παράδειγμα επειδή άλλες χώρες μείωσαν την υποστήριξή τους.

«Θα πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτό», είπε ο Σόλτς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ψήφισμα υπέρβασης του ορίου θα παρουσιαστεί στην βουλή. Με άλλα λόγια: τότε θα κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά θα περιορίζεται στη στήριξη της Ουκρανίας. Ο Χάμπεκ μίλησε για ένα «σήμα που ο Πούτιν θα καταλάβει και πρέπει να καταλάβει».

Τα κεντρικά προγράμματα του Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό πρόκειται να συνεχιστούν

Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί η υποστήριξη για την ανοικοδόμηση στην κοιλάδα Ahr. Ο μεγάλος συνασπισμός είχε αποφασίσει για ένα ταμείο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζεται από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη εγγυηθεί στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2021. Η ιδέα είναι να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό εξετάζεται τώρα, είπε ο Σόλτς. Ανακοίνωσε ότι θα προσεγγίσει την κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU. Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι να μην αρνηθεί η αντιπολίτευση να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους.

Ο Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι τα κεντρικά προγράμματα του Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό θα συνεχιστούν, παρόλο που η απόφαση της Καρλσρούης σημαίνει ότι υπάρχει πλέον έλλειμμα 60 δισεκατομμυρίων: ιδίως οι συμφωνίες για την προστασία του κλίματος και η επέκταση της οικονομίας του υδρογόνου. Η ελάφρυνση παραμένει επίσης η ίδια με τον Habeck: η εισφορά EEG θα παραμείνει καταργημένη, θα έρθει και το πακέτο τιμών του ρεύματος για την οικονομία και θα δοθεί στήριξη για αντικατάσταση θέρμανσης. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν επίσης εξοικονομήσεις και ανακατανομές: ο ομοσπονδιακός σιδηρόδρομος θα χρηματοδοτείται πλέον διαφορετικά, η τιμή του CO2 θα αυξηθεί πιο γρήγορα – και τόσο γρήγορα όσο αποφάσισε ο μεγάλος συνασπισμός.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση του περιβαλλοντικού μπόνους για την ηλεκτροκίνηση και η κατάργηση των «επιδοτήσεων που είναι επιβλαβείς για το κλίμα και το περιβάλλον». Αυτό σημαίνει ότι η κηροζίνη θα φορολογείται στο μέλλον στις εθνικές αερομεταφορές (εδώ ας περιμένουνε αύξηση στο κόστος των εισιτηρίων από την επόμενη χρονιά στις αερομεταφορές), ενώ θα εισαχθεί και πλαστικός φόρος. Το FDP είχε προηγουμένως αποκλείσει τυχόν αυξήσεις φόρων. 

Ο Λίντνερ τόνισε ότι όλα τα τμήματα θα κάνουν τις δικές τους συνεισφορές· αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Υπουργείο Μεταφορών και Εργασίας. Δεν θα υπάρξει «καμία μείωση στα κοινωνικά πρότυπα», είπε ο Λίντνερ, αλλά «περισσότερη ακρίβεια». Εδώ θα εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ, για παράδειγμα μέσω της καλύτερης τοποθέτησης των προσφύγων σε θέσεις εργασίας. 

Οι Σόλτς, Χάμπεκ και Λίντνερ συναντήθηκαν στην Καγκελαρία το απόγευμα της Τρίτης στις 5:30 μ.μ. και χώρισαν λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης. Τις περισσότερες φορές, εκτός από τους τρεις, οι μόνοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες ήταν ο επικεφαλής της Καγκελαρίας, Wolfgang Schmidt, και οι υφυπουργοί Anja Hajduk (Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων) και Steffen Saebisch (Υπουργείο Χρηματοδότηση).

Η κυβέρνηση ήθελε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους.

Οι ηγέτες του συνασπισμού των φαναριών έπρεπε να επαναδιαπραγματευτούν επειδή το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη κήρυξε άκυρη μια ανακατανομή στον προϋπολογισμό του 2021 και αποφάσισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να δεσμεύσει έκτακτα δάνεια για τα επόμενα χρόνια.

Τώρα, τουλάχιστον η Επιτροπή Προϋπολογισμού της βουλή θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το πόσο εκτεταμένες είναι οι αλλαγές στον προϋπολογισμό που προτείνουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Τον Ιανουάριο, η βουλή θα μπορούσε να συνεδριάσει για την εβδομάδα του προϋπολογισμού και να αποφασίσει για τον προϋπολογισμό, μετά την οποία το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως.

Προς το παρόν, είναι δυνατές μόνο δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της διοίκησης και την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων. Στην πράξη, ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα υπουργεία να χρησιμοποιούν ένα ποσοστό των κονδυλίων στο μη εγκεκριμένο ακόμη σχέδιο προϋπολογισμού κάθε μήνα.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Αρχική εικόνα: DPA με πληροφορίες από την FAZ

Σχετικές αναρτήσεις

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέο νόμο για την προστασία του κλίματος!

e-enimerosi

Γερμανία: Έφηβοι ύποπτοι για ισλαμική τρομοκρατία.