Πολιτική

Καταφύγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων για δανεισμό η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Πάνω από το 30% της συνολικής χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και σχεδόν το 100% προς μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις προήλθαν από τραπεζικό δανεισμό μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τα συνολικά δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020, τα 6,5 δισ. ευρώ προήλθαν από τις τράπεζες με τη συνδρομή της ΕΑΤ. Το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, μέσω προγραμμάτων της ΕΑΤ χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 4.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 838 εκατ. ευρώ.

Επειδή τα δάνεια της ΕΑΤ προσφέρονται μέσα από τις τράπεζες, το τελικό ποσό προς τους δανειολήπτες είναι μεγαλύτερο, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος και το κόστος για τις τράπεζες. Έτσι, τα 838 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν μέσω ΕΑΤ το 2021 μετατράπηκαν σε συνολικό τραπεζικό δανεισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας Covid-19, παρέχεται εγγύηση ύψους 80% ανά δάνειο κεφαλαίου κίνησης, επί των απαιτήσεων σε καθυστέρηση. Το ΤΑΠΥΔ (για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά) εξασφαλίζει χρηματοδότηση με 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη αλλά και μειωμένο επιτόκιο κατά 40% καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Με τα Επενδυτικά Δάνεια (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) διευκολύνεται η πρόσβαση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα. Στα δάνεια αυτά, το 40% του κεφαλαίου κάθε δανείου είναι άτοκο, καθώς χρηματοδοτείται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας  (HDB).

Ανοιχτά προγράμματα σήμερα

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη:

  •  Το Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID 19 (Γ’ κύκλος), που αφορά στην κάλυψη αυξημένων αναγκών ρευστότητας που προκύπτουν ως συνέπεια της επιδημικής κρίσης του COVID 19. Με σκοπό την διεύρυνση της περιμέτρου των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων και την κάλυψη πολύ περισσότερων μικρών επιχειρήσεων, άλλαξαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τελικών αποδεκτών  και το μέγιστο ύψος δανείου. Συγκεκριμένα, το όριο δανεισμού αυξήθηκε από 50.000 σε 250.000 ευρώ και ταυτόχρονα, το όριο του κύκλου εργασιών των επιλέξιμων επιχειρήσεων από 200.000 ευρώ στο 1.000.000 ευρώ. Οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Συν. Τράπεζα, Συν. Τράπεζα Καρδίτσας, Συν. Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συν. Τράπεζα Χανίων.
  • Το Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, που αφορά ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων. Δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των κάτωθι εννέα συνεργαζόμενων Τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας) προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ) προκειμένου να εκτελέσουν έργα ή μελέτες δημοσίου συμφέροντος. Καλύπτει δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ και το ποσοστό εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακή Τράπεζας ανέρχεται στο 80% ανά δάνειο.

Συνολική χρηματοδότηση

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ποσό νέας χρηματοδότησης που χορηγήθηκε απευθείας από τις τράπεζες (δηλαδή χωρίς τη συνδρομή χρηματοδοτικών εργαλείων άλλων φορέων) ανήλθε σε περίπου 9,9 δισεκ. ευρώ το 2020 και σε περίπου 3,8 δισεκ. ευρώ το οκτάμηνο του 2021. Τα προγράμματα της ΕΑΤ συνεισέφεραν περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ το 2020 και 1,3 δισεκ. ευρώ την περίοδο Ιαν.-Αυγ. του 2021. Εκείνα διεθνών οργανισμών, όπως του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), συνεισέφεραν, είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος είτε με απευθείας χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις συνολικά περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ το 2020 και περίπου 1,9 δισεκ. ευρώ το οκτάμηνο του 2021.

Από τις αρχές του έτους μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας Covid-19 χορηγήθηκαν 3.000 δάνεια συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ. Μέσω του ΤΑΔΥΜ (μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά) χορηγήθηκαν 443 δάνεια 14 εκατ. ευρώ και μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ εκταμιεύθηκαν 1.000 δάνεια συνολικού ποσού 87 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές χορηγήσεις της ΕΑΤ μόνο από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα του Covid-19 ανέρχονται σε 16.000 συνολικού ποσού 6 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Εάν σε αυτό το πρόγραμμα προσθέσουμε τις χορηγήσεις από το ΤΑΔΥΜ και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τότε το συνολικό ποσό αυξάνεται σε 8,2 δισ. ευρώ που αφορά 35.600 δάνεια.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Διάρρηξη στη διεύθυνση Εκλογών του ΥΠ.ΕΣ.

e-enimerosi

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης.

e-enimerosi