Διεθνή

Λιβύη: Επέκταση των χωρικών της υδάτων. Τι θα πράξουν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Με έγγραφό της, η κυβέρνηση της Τρίπολης κοινοποίησε στο ΟΗΕ την απόφασή της να κηρύξει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων.

Με απόφαση της κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά η Λιβύη, απαντά στο διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου. Εκτός όμως από την διαφωνία της Λιβύης και της Αιγύπτου υπάρχει και η ελληνική εκκρεμότητα με την ανακήρυξη των 12 μιλίων νότια της Κρήτης. Αναμένεται σίγουρη η απάντηση από το Κάϊρο και θα απαντήσει μέσω επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη.

Επέκταση νότια της Κρήτης.

Για την ελληνική πλευρά η κίνηση της κυβέρνησης της Τρίπολης δεν αλλάζει ριζικά τίποτα. Ασκείτε πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, γεγονός το οποίο η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν αποδέχθηκαν το 2019. Η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια.

Το Προεδρικό Διάταγμα επισήμανε ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις υπόλοιπες περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.