Τεχνολογία Διάστημα Επιστήμες

Η εξαιρετικά επίπεδη έκρηξη που ονομάστηκε «η αγελάδα» αψηφά την εξήγηση.

Ένα παράξενο αντικείμενο που ονομάζεται «η αγελάδα» είναι η πιο επίπεδη έκρηξη που έχει εντοπιστεί ποτέ και το πρώτο παράδειγμα ενός σπάνιου φαινομένου που ονομάζεται γρήγορο μπλε οπτικό παροδικό (FBOT).

Μια παράξενη κοσμική έκρηξη που κατέπληξε τους επιστήμονες το 2018 έγινε ακόμα πιο περίεργη. Μια νέα ανάλυση του πολωμένου φωτός από την πρώτη καταγεγραμμένη γρήγορη μπλε οπτική παροδική έκρηξη – επίσημα γνωστή ως αγελάδα AT2018 και με το παρατσούκλι “η αγελάδα ” – αποκάλυψε ότι η έκρηξη είναι η πιο ασύμμετρη έκρηξη που έχουν δει ποτέ οι αστρονόμοι, που ξέσπασε στο διάστημα σε πεπλατυσμένο σχήμα σαν τηγανίτα παρά μια τυπική σφαίρα.

Το σχήμα της έκρηξης, που είναι περίπου στο μέγεθος του ηλιακού συστήματος και συνέβη 180 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, μπορεί να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις των επιστημόνων για το πώς συμβαίνουν εκρηκτικά γεγονότα όπως τα FBOT.

“Αυτή η ανακάλυψη μας λέει ότι αυτές οι εκρήξεις δεν είναι σφαιρικά συμμετρικές – στην πραγματικότητα, ο δίσκος που πιστεύουμε ότι έχουμε παρατηρήσει είναι πραγματικά επίπεδος”, δήλωσε ο Justyn Maund, λέκτορας αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε μοντέλο που θέλει να εξηγήσει αυτά τα FBOT πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι αυτά δεν είναι στρογγυλά γεγονότα».

Τα FBOT όπως «η αγελάδα» ήταν ήδη ένα μεγάλο παζλ για τους επιστήμονες. Από την ανακάλυψη της Αγελάδας το 2018, μόνο τέσσερις άλλες παρόμοιες παροδικές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί, και ως εκ τούτου, πολύ λίγα είναι γνωστά για τα FBOT ή για το τι τα προκαλεί. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Δεν συμπεριφέρονται όπως οι τυπικοί σουπερνόβα , ο πιο κοινός τύπος διαστημικής έκρηξης, που συμβαίνει όταν τεράστια αστέρια τελειώνουν από πυρηνικό καύσιμο και καταρρέουν υπό τη δική τους βαρύτητα.

“Τα FBOT είναι φωτεινά, είναι πραγματικά φωτεινά – πιο φωτεινά από κάποιες υπερφωτεινές σουπερνόβα – αλλά εμφανίζονται ξαφνικά και μετά η φωτεινότητά τους πέφτει σαν πέτρα!” Ο Maund είπε: “Σε αντίθεση με τους κανονικούς σουπερνόβα, δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία που να τροφοδοτούν τη φωτεινότητα, επομένως η ισχύς πρέπει να προέρχεται από κάπου αλλού.”

Μια δορυφορική εικόνα ενός κίτρινου γαλαξία, με μεγέθυνση σε μια φωτεινή μπλε κουκκίδα φωτός που αντιπροσωπεύει μια σπάνια διαστημική έκρηξη που ονομάζεται γρήγορο μπλε οπτικό παροδικό

Στις 16 Ιουνίου 2018, μια παράξενης μορφής κοσμική έκρηξη που ονομάζεται «Η Αγελάδα» εξερράγη από τον αστερισμό του Ηρακλή, 200 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι τι προκάλεσε την έκρηξη. (Εικόνα: Raffaella Margutti/Πανεπιστήμιο Northwestern)

Στη νέα τους έρευνα, ο Maund και η ομάδα του έριξαν άλλη μια ματιά στο φως από την Αγελάδα που καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018, αυτή τη φορά μελετώντας πώς το φως πολώθηκε – πώς οι δονήσεις στα φωτεινά κύματα ταξίδευαν σε ένα μόνο επίπεδο. Αν και αυτή η ανάλυση της αγελάδας δεν αποκαλύπτει ακόμη την προέλευση των FBOT, η επιπεδότητα της αγελάδας δείχνει ότι τα FBOT είναι ακόμη πιο διαφορετικά από τα σουπερνόβα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες.

«Την πρώτη νύχτα, είδαμε μια τεράστια αιχμή στην πόλωση και μετά έπεσε κάτω». “Η αιχμή έφτασε το 7% την πρώτη νύχτα. Για τους σουπερνόβα δεν έχουμε δει ποτέ τόσο υψηλό επίπεδο πόλωσης ή πόλωσης που να έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα, επομένως δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει καθόλου.”

Αυτές οι παρατηρήσεις πόλωσης επέτρεψαν στην ομάδα να προσδιορίσει το παράξενο σχήμα της αγελάδας. Το φως από την αγελάδα μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο του Λίβερπουλ, του οποίου ο κύριος καθρέφτης έχει διάμετρο μόνο2 μέτρα. Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο μοντέλο της έκρηξης, με την πόλωση που τους επιτρέπει να την ανακατασκευάσουν σαν να είχε εντοπιστεί από ένα τηλεσκόπιο με διάμετρο περίπου 625 χιλιομέτρων. Αυτό τους επέτρεψε να χαρτογραφήσουν την έκρηξη στις άκρες της, αποκαλύπτοντας πόσο επίπεδη ήταν στην πραγματικότητα.

«Με βάση προηγούμενες εργασίες για σουπερνόβα βλέπουμε πράγματα που μοιάζουν λίγο λοξά, λίγο σαν χάμπουργκερ ή λίγο πλάγιο, περισσότερο σαν μπάλα ράγκμπι, αλλά όχι πολύ ασφαιρικά», είπε ο Maund. “Έτσι, όταν αυτός ο αριθμός βγήκε από την ανάλυση, εγώ και οι συνεργάτες μου επαναλάβαμε όλη τη μείωση και την ανάλυση δεδομένων πολλές φορές για έλεγχο!”

Η ομάδα σκοπεύει τώρα να ψάξει για περισσότερα FBOT για να δει πόσα παρουσιάζουν πόλωση παρόμοια με αυτή της αγελάδας, και έτσι να καθορίσει αν είναι επίσης δίσκοι σαν τηγανίτες. Οι ερευνητές θα συλλέξουν αυτά τα δεδομένα μέσω της έρευνας Legacy Survey of Space and Time, η οποία θα διεξαχθεί από το Παρατηρητήριο Vera Rubin στη Χιλή.

Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η βαθύτερη ματιά στην Αγελάδα μπορεί να ρίξει φως σε αυτά τα σπάνια, ισχυρά γεγονότα. Ο Maund έχει επί του παρόντος μερικές ιδέες για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει FBOT.

«Η αιτία των FBOT θα μπορούσε να είναι η διακοπή ενός αστεριού που περνάει από μια μαύρη τρύπα ή μια αποτυχημένη σουπερνόβα στην οποία ο πυρήνας καταρρέει και δεν προκαλεί σουπερνόβα, αλλά αντίθετα καταρρέει σε μια μαύρη τρύπα ή ένα αστέρι νετρονίων και αρχίζει να μασάει το εσωτερικό του, και αυτό τροφοδοτεί αυτό που βλέπουμε ως FBOT», είπε ο Maund.

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society(ανοίγει σε νέα καρτέλα).

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή αρχική εικόνα: Phil Drury, Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ

Σχετικές αναρτήσεις

Στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας

e-enimerosi

Η προσαρμογή στην εξίσωση της γάτας του Σρέντινγκερ θα μπορούσε να ενώσει τη σχετικότητα του Αϊνστάιν και την κβαντική μηχανική.

e-enimerosi

Το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing δεν θα πραγματοποιήσει ακόμη ιδιωτικές αποστολές.

e-enimerosi