Διεθνή

Η Τουρκία στέλνει όπλα στη Λιβύη κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μια προεδρική πρόταση που προτείνει παράταση κατά 24 μήνες της αποστολής του τουρκικού στρατού στη Λιβύη εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο βήμα, ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής είπε εμμέσως ότι η Τουρκία παραβίασε το εμπάργκο του ΟΗΕ προμηθεύοντας όπλα στη Λιβύη.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της παρουσίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια έναντι πιθανών κινδύνων όπως η μαζική μετανάστευση και η τρομοκρατία μέσω της πρότασης.

Σύμφωνα με την πρόταση, η απόφαση για τον αριθμό των στρατευμάτων και τις περιοχές στις οποίες θα επιχειρήσουν στη Λιβύη θα ληφθεί αποκλειστικά από τον πρόεδρο.

Εκτός από το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό İYİ (Καλό) Κόμμα και το συντηρητικό Κόμμα Ευτυχίας (Saadet Partisi) ψήφισαν επίσης υπέρ της πρότασης.

Το μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πρώην πρεσβευτής Namık Tan δήλωσε ότι λόγω των λανθασμένων πολιτικών της Τουρκίας στη Λιβύη, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος έχουν βρει κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ταν ανέφερε επίσης τις κρυφές προσπάθειες της Τουρκίας να μεταφέρει όπλα στη Λιβύη και αργότερα υποστήριξε ότι αυτές οι παράνομες προσπάθειες πραγματοποιούνταν ανοιχτά υπό την προστασία των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Είπε ότι η θέση της Τουρκίας στη Λιβύη εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος υποστηρίζουν επίσης δύο αντίπαλες ομάδες στη Λιβύη, οι οποίες ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση.

Μεταγραφή της ομιλίας του Namık Tan:

Προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με την παράδοση όπλων στη χώρα.

Μια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Μαΐου 2022 αναλύει τα ευρήματα των ερευνητών του ΟΗΕ, υποδεικνύοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση επέμενε να παραβιάζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ στέλνοντας υλικό και παρέχοντας εκπαίδευση σε διάφορες φατρίες στη Λιβύη.

Η αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης που προσέφερε η Τουρκία στις δυνάμεις που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εμπίπτει στο καθεστώς κυρώσεων, παραβιάζοντας έτσι το ψήφισμα 1970 (2011) του ΟΗΕ. Η έκθεση διευκρίνισε ότι η μόνη πιθανή εξαίρεση ισχύει για ορισμένους τύπους εκπαίδευσης, όπως η απόρριψη πυρομαχικών, η οποία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ανθρωπιστική εκπαίδευση. Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε ρητά τη μάχη, τις ειδικές δυνάμεις και την εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας στις 30 Νοεμβρίου 2021, ο τουρκικός στρατός ολοκλήρωσε την εκπαίδευση 6.799 Λίβυων στρατιωτών, με 974 να συνεχίζουν να εκπαιδεύονται. Παρά το αίτημα των ερευνητών του ΟΗΕ για λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση των λιβυκών στρατευμάτων, η Τουρκία αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες τον Φεβρουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, η Τουρκία απάντησε μόνο σε επτά από τις 15 επιστολές που έστειλε η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί το καθεστώς κυρώσεων στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ επεσήμανε επίσης ότι μια αεροπορική γέφυρα που έχει στήσει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για να βοηθήσει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θεωρείται επίσης παραβίαση. Τουλάχιστον 33 πτήσεις από ένα Airbus A400M της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας παρέδωσαν περίπου 1.221 τόνους φορτίου από τον Μάιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022. (LK:new)

Η έκθεση επισήμανε επιπλέον ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία για παραβιάσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων των Kapeks Kimya Sanayi A.Ş., Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş, MNG Hava Yolları ve Taşımacılık A.Ş. (MNG Airlines), Asi Makine San. Σύσπαση. Ltd. Şti (Sur Arms) και τον Όμιλο Akar. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες απέτυχαν να ανταποκριθούν στις έρευνες του ΟΗΕ.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τον στρατιωτικό εξοπλισμό που εστάλη στη Λιβύη από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τανκς, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυροβολικού, πυραύλων, τουφεκιών, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Η τουρκική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, έχει εκδηλώσει συνεχές ενδιαφέρον για τη Λιβύη, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από εμφύλιες διαμάχες από τις αραβικές επαναστάσεις του 2011. Μαζί με την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ, η Τουρκία έχει οπλίσει, εκπαιδεύσει και υποστηρίξει φατρίες που ευθυγραμμίζονται με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Ερντογάν και η οικογένειά του πρόκειται να επωφεληθούν οικονομικά από την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στις λιβυκές φατρίες που υποστηρίζουν. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες που φέρουν κόκκινη σημαία από τον ΟΗΕ διοικούνται από συγγενείς και επιχειρηματικούς συνεργάτες του Ερντογάν.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Παύλος: Η Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έβλαψε μόνο τον σερβικό λαό, αλλά και η Ελλάδα μπορεί να υποστεί συνέπειες.

e-enimerosi

Νίκος Λυγερός: Τι σημαίνει η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ινδίας.

e-enimerosi

Εκλογές στην Ινδία.