Άρθρα Ρεπορτάζ

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία?

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Ένα ερώτημα που πλανάται πλέον σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους Ευρωπαίους πολίτες είναι πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η αδελφοκτόνος αιματοχυσία στο έδαφος της Ουκρανίας.

Μετά από 14 μήνες πολέμου έχουμε ακούσει πολλές απόψεις πως ο πόλεμος θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή ακούγαμε ότι ο πόλεμος θα πάει μακριά, αφού δεν τελεσφόρησε τις πρώτες εβδομάδες με τον ξαφνικό πόλεμο, τον λεγόμενο ΄΄Blitz Krieg΄΄. Και εδώ υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως αυτή η σύρραξη να τελειώσει το καλοκαίρι του 2023. Πάμε να δούμε όμως τα δεδομένα και πώς έρχεται αυτή η αντίληψη ότι πιθανόν, ο πόλεμος να διαρκέσει λίγους μήνες ακόμα ή και όχι.

1. Ο πόλεμος θα είναι μακροχρόνιος.

Με δεδομένο ότι η Μόσχα θέλει να πάει το Κίεβο σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από την μία, από την άλλη οι διακηρύξεις του Προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι θέλει να ανακαταλάβει την Κριμαία και να την εντάξει πίσω στην Ουκρανία, όπως επίσης και ο εξοπλισμός της δύσης προς το Κίεβο με βαρή οπλισμό έτσι ούτως ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να κάνει την αντεπίθεση μέσα στον Απρίλη (τώρα αναφέρουν για την εαρινή αντεπίθεση) όπως διατείνονται εδώ και εβδομάδες οι Ουκρανοί. Ίσως όμως πάει λίγο πιο μακριά η λεγόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις από την διαρροή των απορρήτων εγγράφων από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Έχουμε τρία δεδομένα:
  • Πόλεμος φθοράς και αφθαρσίας. 
  • Ανακατάληψη Κριμαίας. 
  • Εξοπλισμός Δύσης.
  • Πόλεμος φθοράς και αφθαρσίας.

Η Ρωσία θα θέλει να εξαντλήσει τα πολεμικά-αμυντικά αποθέματα της Ουκρανίας και έτσι να προχωρήσει σε αναγκαστική συνθηκολόγηση το Κίεβο, καθώς αυτή τη στιγμή μπορεί και αντιστέκεται με τον εξοπλισμό της Δύσης. Πιθανών ο πρόεδρος της Ρωσίας να επιθυμεί να προκαλέσει τη δυσφορία από τα κράτη της δύσης προς στην Ουκρανία έτσι ούτως ώστε να μειώσουν ή ακόμα και να αποκόψουν τον εξοπλισμό προς την Ουκρανία. Λόγω πολιτικών γεγονότων (λαϊκές αντιδράσεις λόγω ακρίβειας) σε κάθε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ-Ε.Ε κάθε μέλος έχει τους δικούς του λόγους αντίδρασης, και έτσι αν ελαχιστοποιήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και σταματήσει να δίνει οπλισμό ίσως σταματήσει την αντεπίθεση της, και με αυτό το πλεονέκτημα η Ρωσία πλέον πάει σε ένα πόλεμο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οπότε αυτό που θα επιδιώξει ο Πούτιν είναι να πάει μακριά ο πόλεμος ώστε να εξαντλήσει όσο γίνεται περισσότερο την Ουκρανική άμυνα και να αναγκαστεί να προσέλθει σε μία αναγκαστική συνθηκολόγηση.

Διαβάστε ακόνη: Μέχρι που θα φτάσει ο Πούτιν? (τα γράφαμε απο το Φθινόπωρο)

  • Ανακατάληψη Κριμαίας.

Ο Ζελένσκι έχει πει επανειλημμένα πως θέλει την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, ο Αντρέι Γέρμακ, έχει αναφέρει ότι νίκη κατά της Ρωσίας σημαίνει αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, «συμπεριλαμβανομένων του Ντονμπάς και της Κριμαίας». Οτιδήποτε λιγότερο είναι «απολύτως απαράδεκτο», αυτό το δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Οπότε με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο μέτωπο, αυτό φαντάζει κάτι πολύ δύσκολο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και αυτό είναι μία ένδειξη ότι ο πόλεμος έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει.

  • Εξοπλισμός Δύσης.

Η δύση έχει φτάσει σε σημείο να εξοπλίζει με βαρύ οπλισμό την Ουκρανία, όπως είναι τα άρματα μάχης, όπως επίσης συζητιέται και να παραχωρηθούν μαχητικά αεροσκάφη, ήδη η Πολωνία θα δώσει μερικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Οπλισμό έχει στείλει και η Ελλάδα, συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τον Ιούνιο στην Βουλή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχουν αποσταλεί τυφέκια και κάποια πολυβόλα, πυρομαχικά φορητού οπλισμού, σφαίρες και κυρίως βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155  χιλιοστών και  τα παρελκόμενα αυτόν, αντιαρματικά όπλα, φορητοί πύραυλοι, ρουκέτες και σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών.

Όσον αφορά το άρματα μάχης εδώ λίγο το θέμα είναι περίπλοκο και δυσκολεύει, όσον αφορά τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Αλλά και για να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία πρέπει πρώτα να δουν οι Δυτικοί το επίπεδο εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων, καθώς είναι εκπαιδευμένοι σε Σοβιετικά-Ρώσικα μαχητικά και όχι σε αεροσκάφη του δυτικού τύπου, επίσης θα χρειαστεί πολύμηνη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να παραχωρηθούν τα μαχητικά στην Ουκρανία. Οπότε με αυτή τη λογική ο πόλεμος θα είναι μακροχρόνιος και αφού η Ουκρανία παραλάβει τα μαχητικά F-16 τότε δεν προμηνύεται σύντομα το τέλος του πολέμου.

Την ώρα που γράφεται το άρθρο έρχονται πληροφορίες πως η Ιταλία μετέφερε 30 μονάδες πυροβολικού M109L με τρένο στην Ουκρανία. Ο Ιταλός υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο Λούκα Τσιριάνι είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai ότι τα «αυτοκινούμενα πυροβολικά» αποτελούν μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία «που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και παραδόθηκε αυτή την εβδομάδα».

Ένα τρένο διέρχεται από τον ιταλικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Ούντινε. © Twitter

Στις ΗΠΑ όπως δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους εντυπωσιάσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για πάντα», και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ισχυρή άποψη» της κυβέρνησης ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο. «Όσο χρειαστεί» αφορά το μέγεθος της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν αφορά το ποσό της βοήθειας». (*κρατήστε ένα αστερίσκο εδώ για να αναλύσουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ και στην συνέχεια)

Οι διαρροές στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν κακή κατάσταση εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Τα μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ έδειχναν, μεταξύ άλλων, ότι η Ουκρανική αεράμυνα θα μπορούσε να ξεμείνει από πυρομαχικά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα από τα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που κυκλοφόρησε ανέφερε ότι τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Ουκρανίας θα μπορούσαν να εξαντληθούν έως τις 2 Μαΐου. Επιπλέον, τα Ουκρανικά συστήματα αεράμυνας από πρώην Σοβιετικά αποθέματα θα μπορούσαν ήδη να εξαντληθούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Οι αντιαεροπορικές άμυνες που προστατεύουν τα στρατεύματα πρώτης γραμμής θα μπορούσαν να καταρρεύσουν σχεδόν πλήρως μέχρι τις 23 Μαΐου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν μπορούν να παραδοθούν επαρκή όπλα και πυρομαχικά. Η ίδια η Ευρώπη είναι περιορισμένη στην παραγωγική της ικανότητα. Εδώ φαίνεται και η εξάρτηση της Ουκρανίας από τον εξοπλισμό της Δύσης

2. Ο πόλεμος θα τελειώσει το καλοκαίρι το 2023.

Για το πότε θα έρθει το τέλος του πολέμου τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής μας δείχνουν ότι ήδη υπάρχουν κάποιες φωνές που δείχνουν ότι πρέπει ο πόλεμος να σταματήσει. Αυτές οι φωνές και αυτές οι πράξεις έρχονται τόσο από πλευράς Κίνας με το ειρηνευτικό της σχέδιο, τις προηγούμενες εβδομάδες. Τις προηγούμενες μέρες, είχαμε και την δήλωση του Μπριγκόζι του διοικητή του μισθοφόρων της Βάγκνερ που πολεμάει στην Ουκρανία με τους Ρώσους, ο οποίος ανέφερε στον Πρόεδρο Πούτιν να τελειώσει το πόλεμο και να μείνει στην ενδυνάμωση των εδαφών που έχει κερδίσει η Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο.

Υπάρχουν αντιδράσεις και από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ενδοιασμοί, και ακόμα δεν έχουνε παρθεί πλήρεις αποφάσεις για τον εξοπλισμό ή τη συνέχιση του εξοπλισμού από τη Δύση στην Ουκρανία. Επίσης ίσως επηρεάσει και η διαρροή των απορρήτων εγγράφων από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ίσως υπάρχει μία ένδειξη ότι θα πρέπει να υπάρξει και ένας συμβιβασμός της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Εν το μεταξύ είχαμε μονομερείς αποφάσεις από την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία στο να μην κάνουν εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία καθώς πλήττονται οι γεωργοί των χωρών αυτών, λόγω οικονομικών συμφερόντων, και εδώ τίθεται το ερώτημα, γιατί δεν έκανε αυτή την μονομερή ενέργεια και η Ελλάδα και επλήγησαν αμιγώς τα συμφέροντά της, από τις κυρώσεις του 2014 μόλις η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία στην επικράτειά της?, τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας δεν μπορούσαν να εξαχθούν στην Ρωσία, και καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οι αγρότες από τις κυρώσεις αυτές και επίσης να αναφέρουμε ότι τα αγροτικά προϊόντα της Ελλάδας εξάγονταν στην Τουρκία και από την Τουρκία πωλούνταν ως Τουρκικά στην Ρωσία με ελληνικά καφάσια (τι τραγέλαφος).

Να μην ξεχνάμε όμως τις εκλογές που έρχονται κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς από το καλοκαίρι και μετά και μπαίνοντας στο φθινόπωρο στην ουσία η Αμερική μπαίνει σε προεκλογική χρονιά όπως επίσης και οι εκλογές σε όλα τα μέλη συμμάχων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πλέον έχοντας στο μυαλό τους και τις εκλογές πατάνε φρένο σε κάποιες αποφάσεις όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν αναφέρομαι μόνο στους εξοπλισμούς.

*Και βέβαια οι Αμερικανοί έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους και την διαφθορά των Ουκρανών πολιτικών, καθώς όπως αποδείχθηκε από λεφτά των φορολογουμένων των Αμερικανών που δόθηκαν για υποστήριξη στην Ουκρανία συνεργάτες του Ζελένσκι τα υπεξαίρεσαν (ένα ποσό) προς ιδίον όφελος. Υπάρχει έντονη δυσφορία στην Αμερικανική κοινή γνώμη για αυτό το άσχημο γεγονός. Είναι από το ποσό των 400 εκατομμυρίων που δόθηκε στην Ουκρανία και ίσως είναι χρήματα από τη βοήθεια που δόθηκε όταν ο Ζελένσκι ζήτησε επιπλέον χρήματα από τον πρόεδρο Μπάϊντεν και διέρρευσε τότε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκνευρίστηκε απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο και του είπε <<μην είσαι αχάριστος έχουμε δώσει τεράστια υποστήριξη προς την Ουκρανία>>!

ΥΓ1: Να τονίσουμε πως ίσως και οι δύο πλευρές να είναι εξαντλημένες μετά από ενάμιση χρόνο (σσσ… καλοκαίρι του ΄23) πολεμικής αναμέτρησης και έτσι το τέλος του πολέμου να ρθει το καλοκαίρι.

ΥΓ2: Το τελευταίο πακέτο οικονομικές υποστήριξης των ΗΠΑ που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο λήγει το καλοκαίρι, και μετά μπαίνουμε στην ουσία σε προεκλογική χρόνια, όπως αναφέραμε και παραπάνω όποτε από κει και μετά ίσως υπάρξουν πιέσεις και προς τις δύο πλευρές να σταματήσει ο πόλεμος.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί αυτή η τραγωδία στα Τέμπη, τι ευθύνεται?

Διαβάστε ακόμη: Η αποτυχία της δύσης στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ιδιοκτήτης του e-enimerosi.com, Χρήστος Μουρτζούκος μιλάει στο NaftemporikiTV

Διαβάστε ακόμη: Η ”Ανόητη” πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη κρίση της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: Ψήφος αποδήμων: Πώς κάνουμε την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi

Ο ευτελισμός της ελληνικής διασποράς του Μονάχου για το σχολικό κτίριο.

Χρήστος Μουρτζούκος

Ο ανθελληνικός ρόλος της Γερμανίας και των ΗΠΑ στο θέμα της Μακεδονίας και τα Ellinika Hoaxes.

e-enimerosi