Ειδήσεις και ΝέαΠολιτική

bloomberg. «Η Ελλάδα μειώνει τους στόχους πλεονάσματος, σε δοκιμασία οι σχέσεις με τους πιστωτές»

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει θέσει τους ετήσιους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας μια συμφωνία με τους πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ζήτησε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι ακόμα και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις χρεωστικές της υποχρεώσεις και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα δημιούργησε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης που μεταφέρει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ρευστά διαθέσιμα πιστωτές της.

Η συμβολή της χώρας στη μείωση του χρέους ήταν να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ετησίως μέχρι το 2022, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου. «Υποσχεθήκαμε να παραδώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας στην εξυπηρέτηση του χρέους μας και αυτό θα κάνουν οι πιστωτές», ανέφερε ο Τσακάλοτος. Αυτό θα γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα της χώρας, είτε από το λογαριασμό μεσεγγύησης. Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει το σχέδιο στους πιστωτές της

Πολυ καθαρα

Οι δημοσιονομικοί στόχοι συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές με αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους τους για την Ελλάδα. “Η δέσμευση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ σαφής: Ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αμέσως μετά την κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της.

Η κυβέρνηση ακούστηκε αισιόδοξη, και σίγουρη στην εκτίμησή της.

“Το ζήτημα είναι πολιτικό και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά είναι μια ιδέα κερδοφόρα”, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην ονομάζεται σύμφωνα με την πολιτική.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους μετά τον προγραμματισμό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντς Ντομμπρόβσκς στο Bloomberg. “Θα χρειαστούμε κάποιες πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς έχουν κατά νου.”

Η ελληνική 10ετής παραγωγή συγκεντρώνεται καθώς η κυβέρνηση μειώνει τους στόχους πλεόνασμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% στις 2:21 μ.μ. στην Αθήνα, το υψηλότερο από τις 10 Απριλίου. Έπεσε στο χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2005 στις 3 Απριλίου στο 3,27% φαινόταν να ξεπληρώσει το χρονοδιάγραμμα μέρος των δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ στη χώρα.

Ο Τσίπρας αποφάσισε επίσης να προβεί σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις ξεκινώντας από το τρέχον έτος καθώς και να εφαρμόσει ετήσια αποζημίωση σε συνταξιούχους ύψους 800 εκατ. Ευρώ. “Έφτασε η ώρα να δοθούν δικαιοσύνη στις θυσίες των ελληνικών λαών”, δήλωσε ο Τσίπρας.

Η θητεία του Τσίπρα θα λήξει τον Σεπτέμβριο και η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση εκλογών πριν από την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου . Το κυρίαρχο κόμμα του Σύριζα υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του χάσματος με την  Νέα Δημοκρατία.

Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του υψηλότερου ποσοστού φόρου επί των τροφίμων για το φαγητό σε 13% από 24% και μείωση στην κατώτερη ζώνη σε 11% από 13%. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ ετησίως και να μειώσει τις εισφορές για εισοδήματα υψηλότερα από αυτό.

Τα μέτρα έρχονται μπροστά από την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Τσίπρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015.

Σχετικές αναρτήσεις

Δίωξη για απιστία σε 8 στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ

e-enimerosi

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Μουρτζούκος

Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων της ΕΕ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές

e-enimerosi