Άρθρα ΡεπορτάζΕπενδύσεις

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΕΓΩ . . . ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ!

Γράφει η Εβίτα Μανούδη.

Τάση για επιβεβαίωση της ήδη υπάρχουσας άποψης και θέσης σου.

(Confirmation bias)

Φρίντριχ Νίτσε: ” Όπως το φίδι που δεν μπορεί να αλλάξει δέρμα πεθαίνει, έτσι και ο νούς που δεν μπορεί να αλλάξει άποψη, αχρηστεύεται “.

Αυτή η φράση του υπερμέγιστου μου ήρθε χθες το βράδυ στο μυαλό. Βρισκόμουν καλεσμένη σε μια παρέα και συζητούσαμε. Κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε σε κλασσικά και αγαπημένα θέματα όπως: υλικός ευδαιμονισμός, ψευδοηδονή μέσω πολυτέλειας – υλισμού, κενή ζωή, σε ποιο βαθμό εξαρτάται η ευτυχία από τα χρήματα κ.ο.κ. .

Μεταξύ των άλλων, με ρώτησαν, εάν πράγματι πιστεύω πως η επένδυση σε ακίνητα είναι ο δρόμος και το εργαλείο που οδηγεί στον οικονομικό πλούτο και στην ξεγνοιασιά.

Σημείωση στο ερώτημα: το ”ξεγνοιασιά” κόλλησε δίπλα στο ”πλούτος” γιατί ο ερωτήσας πιστεύει ότι η οικονομική αφθονία φέρνει όλο το πακέτο τύπου: όλα είναι ωραία, είμαι εύπορος, δεν με απασχολεί τίποτα κλπ.

Του εξήγησα την άποψή μου. Όλα αναλυτικά. Με επιχειρήματα. Και παραδείγματα. Γιατί τι αξία έχει η άποψή μου, εάν η πραγματικότητα λέει το αντίθετο; Αν η πραγματικότητα διηγείται μια … άλλη, αντίθετη αλήθεια;

Συνοπτικά η θέση μου:
  1. Ναι, είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο επένδυσης, μονάχα εάν κάνεις τις σωστές επιλογές. Οποιαδήποτε αγορά ακινήτου δεν σε οδηγεί στο παθητικό εισόδημα. Δεν είναι πανάκεια. Γιατί κάνοντας τα μαθηματικά – τους υπολογισμούς του έτους μπαίνεις μέσα. Γιατί η αποπληρωμή και τα έξοδα του ακινήτου σου τρώνε περισσότερα από όσα σε ταΐζουν. Ακόμη κι αν η επιλογή είναι σωστή και τα μαθηματικά βγαίνουν.

  2. Έπειτα έρχεται το ζήτημα του σκοπού απόκτησης. Σκοπεύεις μέσω του ακινήτου να κερδίσεις οικονομική ανεξαρτησία και εύκολο πλούτο; Δεν σου αρκεί το ένα. Χρειάζεσαι portfolio. Ή σκοπεύεις να εξασφαλίσεις ένα έξτρα μηνιαίο εισόδημα για την σύνταξή σου; Ίσως να αρκεί το ένα ανάλογα με το έξτρα εισόδημα που μπορεί να σου αποφέρει το ακίνητο, τις προοπτικές απόδοσής του και το ποσό που θα σου λείπει από το πορτοφόλι σου στα συντάξιμα χρόνια σου.

  3. Άλλο, μεγάλο, κεφάλαιο, εάν ο πλούτος σε οδηγεί στην ξενοιασιά. Κεφάλαιο που δεν θα το πιάσουμε επί της παρούσης.

Εντωμεταξύ, αυτός που μου έθεσε το αρχικό ερώτημα πίστευα, αρχικά, πως πράγματι ήθελε να μάθει ή να λάβει μια άλλη γνώμη! Πίστευα. Αντιλήφθηκα κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι αποδοκιμάζει εντελώς μια τέτοια κίνηση. Ήταν κυριολεκτικά βουτηγμένος στο αρνητικό πλαίσιο μιας αγοράς, στην μαυρίλα και στους πιθανούς κινδύνους. Όλη η ιστορία στο μυαλό του ήταν μαύρη. Αναρωτιόμουν: ”στην τελική γιατί με ρώτησε;” Για να εισακουστεί το ερώτημά του; Για να μου πάει κόντρα; Ή κουβέντα να γίνεται;

Ότι κι αν έλεγα ερχόταν αντίλογος. Κυρίως στείρος. Κυρίως. Η μόνιμη αιτιολογία βασιζόταν στο πόσο δύσκολη, απαιτητική και επικίνδυνη μπορεί να γίνει η όλη διαδικασία επένδυσης. Σαφώς και ισχύει αυτό. Παντού ισχύει αυτό όταν ΔΕΝ γνωρίζεις. Η έλλειψη γνώσης οδηγεί στον φόβο. Αυτό ισχύει σε κάθε επενδυτικό μέσο. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι εναντίον του αντίλογου. Αντιθέτως μ’ αρέσει ο αντίλογος και η αμφισβήτηση. Δείχνει ότι ένα άτομο έχει γνώση, έχει ψαχθεί. Δεν μου αρέσει το ναι σε όλα. Είναι βαρετό. Εξάλλου το καινούργιο ή το καλύτερο γεννάται μέσω της αμφισβήτησης και της ”ζύμωσης”. Μου αρέσει ο δομημένος, με επιχειρήματα αντίλογος. Όχι ο αφοριστικός και ισοπεδωτικός! 

Το confirmation bias σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να ψάχνει για πληροφορία ή γνώμη που να επιβεβαιώνει την δικιά του. Π.χ. αν πιστεύω ότι τα ακίνητα είναι επικίνδυνο σπορ, τότε θα ψάχνω άρθρα ή πληροφορία στο Ίντερνετ που επιβεβαιώνουν ότι είναι επικίνδυνο σπορ. Θα ψάχνω άτομα που έχουν την ίδια πεποίθηση για να μπορώ να συγχρωτιστώ. Πρόκειται για γνωστικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις που ζητάς, ψάχνεις από το περιβάλλον σου να επιβεβαιωθούν.

Κάτι που είναι λογικό με την βασική λειτουργία του μυαλού μας. Γιατί το μυαλό ψάχνει το σίγουρο και το οικείο. Δεν θέλει να κουράζεται. Άρα, θέλει να επιβεβαιώσει το γνωστό και ασφαλές που ήδη κατέχει μέσα του ως αλήθεια. Αγύριστο κεφάλι με λίγα λόγια.

ΟΜΩΣ

Αν δεν είσαι σε θέση να ακούς τον συνομιλητή σου, τι νόημα έχει να συζητάς μαζί του; Αφού λες τα δικά σου. Ο καθένας λέει τα δικά του και δεν ακούει τον άλλο. Ή τον ακούει λόγω ευγένειας μέχρι να ολοκληρώσει. Για να μην τον πούν αγενή. Για να προστατεύσει την ταυτότητά του. Όχι για να αντιληφθεί, να μπει και να μυηθεί πράγματι σε νέα σκέψη, προοπτική, θέση του συνομιλητή. Οι υγιείς συζητήσεις μεταξύ ανοιχτόμυαλων ανθρώπων βοηθούν και τους δύο αν βέβαια έχουν διάθεση να εξελιχθούν. Αν ο νους δεν είναι ανοιχτός στο να μάθει νέα δεδομένα και να τα επεξεργαστεί, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Η εμμονή στη ίδια σκέψη είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν κάποιος επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες σκέψεις ή ιδέες, συχνά με εκνευριστικό τρόπο. Ποιο το όφελος; Αν σε πάει αυτό μπροστά, σε καθιστά λειτουργικό και έχεις την ζωή που θέλεις, πάω πάσο.

Παρακάτω είναι μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα της αγοράς ακινήτου:

1. Επένδυση: Το ακίνητο μπορεί να θεωρηθεί ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Συνήθως, με την πάροδο του χρόνου, τιμές των ακινήτων αυξάνονται, και μπορείς να κερδίσεις από την αύξηση αξίας του ακινήτου σου.

2. Σταθερότητα: Αν το ακίνητο χρησιμοποιηθεί ως ιδιοκατοίκηση, για παράδειγμα, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς για τις αυξομειώσεις του ενοικίου ή τη δυνατότητα να σου ζητηθεί να αποχωρήσεις. Έχεις σταθερότητα και ασφάλεια

3. Φορολογικά πλεονεκτήματα: Ως επένδυση: υπάρχουν φορολογικές ελαφρύνσεις και φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στην Γερμανία τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό μέσω της Afa (Absetzung für Abnutzung, 3% για τα νέα κτίσματα), που η Εφορία καταλήγει να αποπληρώνει μαζί με τον ενοικιαστή σου το δάνειο.

4. Ποικιλία επιλογών: Ανάλογα με τον τύπο ακινήτου που αγοράζεις, έχεις διάφορες επιλογές, όπως διαμερίσματα, εμπορικά ακίνητα, γκαράζ ή οικόπεδο. Ο τύπος ακινήτου σαφώς επηρεάζει και την ετήσια απόδοση.

5. Κληρονομιά: Το ακίνητο περνάει από γενιά σε γενιά, δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμη αξία για την οικογένειά σου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά ακινήτου εμπεριέχει ορισμένους κινδύνους και υποχρεώσεις. Επίσης, η αγορά ακινήτου πρέπει να γίνεται με προσεκτική σκέψη και έρευνα για να εξασφαλιστεί ότι είναι επικερδής και συμβατή με τους προσωπικούς και οικονομικούς σου στόχους. Όπως και με κάθε επένδυση ή αγορά, έτσι και εδώ υπάρχουν μειονεκτήματα και κινδύνοι.

Κύρια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβεις υπόψη:

1. Μεγάλες Οικονομικές Δεσμεύσεις: Η αγορά ακινήτου απαιτεί συνήθως σημαντικά οικονομικά κεφάλαια.

2. Συντήρηση και Ασφάλειες: Η συντήρηση του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένων των επικουρικών εξόδων όπως ασφάλειες, πρέπει να ληφθούν υπόψη στα έξοδα για να βγει σωστός ο μαθηματικός λογαριασμός.

3. Κίνδυνοι Αγοράς: Οι τιμές των ακινήτων μπορεί να υποστούν μεγάλες αλλαγές ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας αξίας του ακινήτου. Πως μειώνεται;

*Προσοχή στην περιοχή του ακινήτου (δημογραφική εξέλιξη, οικονομική δυνατότητα κατοίκων, οικονομική δυνατότητα περιοχής, πόλη, συνοικία, δρόμος κλπ.) Στα γερμανικά γνωστά ως Makrolage, Mikrolage.

4. Δημιουργία αποθεματικών: Ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ενοικίου μπαίνει στην άκρη για να αντιμετωπίσεις τυχόν μελλοντικά έξοδα ανακαίνισης ή αναβάθμισης του ακινήτου. Δεν είναι αυτό ακριβώς μειονέκτημα. Ωστόσο, υποχρεωτικά πρέπει να ληφθεί υπόψη στα έξοδα για να βγει σωστός ο ”λογαριασμός” και να αποφασίσεις, εάν το ακίνητο αξίζει αγοράς.

Που κατέληξα;

Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως τα μεταφράζουν τα μάτια μας. Το ωραίο είναι ότι μπορείς να αλλάξεις ματιά.

Αν έχεις κολλήσει στην προσωπική σου μετάφραση και το μυαλό σου παίζει συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα, τότε ίσως χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις. Για να μην μένεις εγκλωβισμένος σε κάτι που εν τέλει δεν σε βοηθάει. Σε εμποδίζει να προχωρήσεις προς λύσεις και μια καλύτερη ζωή. Η μετακίνηση της σκέψης σου σε άλλη οπτική πολλές φορές είναι αρκετή για να σου δώσει λύση.

Δεν αναφέρομαι μονάχα στο θέμα ακινήτων. Αυτό είναι απλώς παράδειγμα. Εξάλλου, στο θέμα ακινήτων, τα πράγματα είναι απλά. Κοιτάς τι λένε τα νούμερα. Είναι καλή επιλογή ή δεν είναι.

Αναφέρομαι σε όλους τους τομείς της ζωής.

———————————————————————————————————————————————————————–

1. Διαβάστε ακόμη: Ποιές είναι οι σωστές ερωτήσεις για τα οικονομικά μας;

2. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 2ο.

3. Διαβάστε ακόμη: Πώς θα αποφύγετε τα 9 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα! Μέρος 1ο   

4. Διαβάστε ακόμη: 9 ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΣΚΕΠΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ‘’ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ’’ !

5. Διαβάστε ακόμη: 7 Λάθη που κάνουμε με τα χρήματα και πως να τα αποφύγουμε!

6. Διαβάστε ακόμη: Πάντοτε κάτι συμβαίνει και δεν μένουν χρήματα στο τέλος του μήνα;

7. Διαβάστε ακόμη: AΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

8. Διαβάστε ακόμη: Ποια λάθη να αποφύγετε ενόψει υψηλού πληθωρισμού

9. Διαβάστε ακόμη: 10 σημαντικότερα λάθη με το χρήμα.

10. Διαβάστε ακόμη: 4 σημαντικά δεδομένα που πρέπει να ξέρεις για τα ETFs

11. Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν θα σας κάνουν πλούσιους τα μερίσματα μετοχών ή Funds

12. Διαβάστε ακόμη: Ποιά είναι τα 8 κλειδιά για την απόκτηση οικονομικού πλούτου και αφθονίας;

13. Διαβάστε ακόμη: Το μαγικό τρίγωνο των επενδύσεων και γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζεις

14. Διαβάστε ακόμη: Πως θα αποκτήσω παθητικά εισοδήματα; Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

Ανεξάρτητος Οικονομικός, Επενδυτικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος
Δικηγόρος παρα Πρωτοδίκαις Θεσσαλονίκης (LL.M. Master of Laws)

Anschrift: Im Mediapark 8, 50670 Köln
Telefon: 0221 37609100
Mobil: 0176 32480889
Homepage: https://www.evitafinanzcoach.com/

Facebook: https://www.facebook.com/Evitafinanzcoach

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μέτρα τώρα, για 15.000 λιγότερους θανάτους έως το 2030 & δημοσιονομικό όφελος δεκάδων δισεκατομμυρίων

e-enimerosi

Οι επιπτώσεις της αγκυροβολίας στα λιβάδια Ποσειδωνίας στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων

e-enimerosi

Το ανθισμένο Λεμονοδάσος.

e-enimerosi