Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής: Τι ζητά η Ελλάδα – Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Τη “χρυσή τόμη” παλεύουν να βρουν στη Σύνοδο Κορυφής, μετά την απόρριψη του προσχεδίου από την ελληνική κυβέρνησης, καθώς απουσιάζαν οι αναφορές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στο “τραπέζι” θα βρεθεί νέο προσχέδιο, χωρίς όμως να έχει διαρρεύσει -μέχρι στιγμής- το περιεχόμενο του κειμένου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».

Συγκεκριμένα η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:

– ότι «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία».

– ότι «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

– ζητά «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση».

– προσθέτει τη φράση: «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

– αναφέρει ακόμη ότι: «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες».

Τώρα, άρχισε το δείπνο, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με άλλα ζητήματα της ατζέντας, όπως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι.

Η Αθήνα μπλοκάρει το προσχέδιο, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

Πρωτοκόλληση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ!

Την ίδια ώρα γίνεται γνωστό ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, αφαιρώντας ένα από τα τελευταία επιχειρήματα -και ελπίδα- της ελληνικής πλευράς ,ότι δεν πάνε πια όλα τόσο άσχημα στα εθνικά θέματα. Η αλήθεια είναι ότι πάνε ….καταστροφικά!

Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχετικές αναρτήσεις

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Να σεβαστούν την Συμφωνία των Πρεσπών

Χρήστος Μουρτζούκος

Ευρωβαρόμετρο: Το 64% των νέων της ΕΕ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές

e-enimerosi

Ευρωεκλογές: Δημοσκόπηση MRB

e-enimerosi